2015-04-21 2154 瀏覽
唔知點解想坐得舒舒服服噤食潮洲野,都總係會諗到潮江春,唔通個名真係改得噤好今日同爸爸嚟到撑檯腳,新年過後都想食番清淡啲清一清腸胃,叫咗幾個家常小菜就等食喇呢兜咸菜都幾開胃嘅,夠酸又凍凍地!有咸菜、花生同木耳,仲有少少微辣添鵝片上檯喇,大大碟無失禮,色水夠,食落無想像噤濃味 淡淡鹵水味同鵝味,如果鵝味多啲就更好除咗皮位之外,鵝肉偏瘦, 唔會食到成口油但2個人食就覺得多,可能叫雙拼會好啲!期待感好高嘅椒鹽九肚魚到喇,CP值好高,平平地但又幾大碟上檯即食係會「辣」口嫁,炸得薄無翻炸,香鮮出爐都已經加分唔少!九肚魚一食啲肉係會好自然噤鬆開化開本身九肚魚都唔會好大條,但如果個魚身厚肉啲就仲好!呢個咸魚煎肉餅就真係跌一跌眼鏡喇,咸魚香奉,食落好「實」 因為係煎,我仲特登睇一睇個外表,一啲都唔香脆,失望係就係無油味,但同時無咩肉味,見到都食唔落喇叫咗幾道下飯嘅菜式,我都叫番個白粥送下先白粥係偏杰身,粥水較少,而且唔係太熱,真係比較似潮洲粥!嚟到呢道,點可以唔試下反沙芋條呢?之前其實未食過呢個甜品,所以唔知正唔正宗,但食食吓覺得幾得意,硬身嘅糖包住熱熱嘅芋條!本身唔鐘意太甜嘅我,預先將小部份嘅糖拆走,
咸菜
鵝片
鵝片上檯喇,大大碟無失禮,色水夠,食落無想像噤濃味
淡淡鹵水味同鵝味,如果鵝味多啲就更好
除咗皮位之外,鵝肉偏瘦, 唔會食到成口油
但2個人食就覺得多,可能叫雙拼會好啲!
椒鹽九肚魚
期待感好高嘅椒鹽九肚魚到喇,CP值好高,平平地但又幾大碟
本身九肚魚都唔會好大條,但如果個魚身厚肉啲就仲好!
咸魚煎肉餅
呢個咸魚煎肉餅就真係跌一跌眼鏡喇,咸魚香奉,食落好「實」
因為係煎,我仲特登睇一睇個外表,一啲都唔香脆,失望
係就係無油味,但同時無咩肉味,見到都食唔落喇
白粥
叫咗幾道下飯嘅菜式,我都叫番個白粥送下先
白粥係偏杰身,粥水較少,而且唔係太熱,真係比較似潮洲粥!
反沙芋條
反沙芋條
本身唔鐘意太甜嘅我,預先將小部份嘅糖拆走,係就係新鮮,但就唔係噤啱我口味喇
淨番個啲就交俾爸爸KO啦
2014-09-09