2016-04-09 487 瀏覽
放左工趕入屯門跳舞,又忘記買個包搭車時充飢,結果空著肚跳,落左堂鬼甘肚餓,即刻沖涼去附近餐廳食晚飯,去左呢間百分百餐廳,問職員有冇啲輕食既食物如三文治沙律等,佢地話冇,但又好肚餓,甘唯有坐㡳睇下餐牌,見到有拉麵即叫,於是乎叫侍應落單,我點左 "京都燒雞扒湯拉麵" 跟住侍應問我要不要轉烏冬,在我猶疑之際,佢話轉烏冬加$2,我即刻唔使,佢跟住係度偷笑。跟住又問我要咩湯底,我要左豚骨濃湯,這個係沒有餐茶跟,故侍應比杯水我。等左一陣,拉麵到,睇下拉麵賣相先用一個有斜度的碗載住,幾靚幾特別。望真啲仲有木耳絲和蔥粒放係雞扒上面。木耳絲爽口,有口感。而蔥粒除左有點綴的作用,其實有時連麵條一齊咬落去,有蔥香味道。雞扒都幾大塊喎,咬一啖雞皮有燒香味道,再咬啲肉,肉質唔夠嫩滑,有啲"鞋",但味道入味。如果雞扒另上就唔會浸淋左雞皮。跟住飲湯底,豚骨味都幾濃味,不會過咸過油。至於麵身夠爽身冇皂水味,唔,可以食到聲。雖然麵條唔係好多,但對於我夠食啦!原來仲有半隻蛋,可惜唔係溏沁蛋普通恰蛋。原來有豚骨濃湯/蕃茄濃湯可以揀,如果轉辣地獄湯+$1,轉讚歧烏冬+$2每張檯都有柜桶放叉,刀,匙羮,筷子和糖等食用物品
。等左一陣,拉麵到,睇下拉麵賣相先
京都燒雞扒湯拉麵😋
用一個有斜度的碗載住,幾靚幾特別。
原來仲有半隻蛋,可惜唔係溏沁蛋
普通恰蛋。
每張檯都有柜桶放叉,刀,匙羮,筷子和糖等食用物品,既慳位又實用。
整體拉麵好味,環境乾淨企理,員工有禮貌,唔錯。
2016-04-07
京都燒雞扒湯拉麵😋