2010-09-04 55 瀏覽
今早不飲早茶就轉去澳門荷蘭園食大早餐!目標已在前排經過時鎖定!只不過極少在晨早時候到這裡吧了,所以趁有機會就食左心水之選先.其實經常到此吃午飯,午餐跟湯又跟飲品,碟頭大款式多,所以中午時候例必高朋滿座!由於近期天熱,行過來都幾辛苦架,所以都少來左.說回早餐吧,專登來吃的原因就為了我最鐘意的羅宋湯湯粉!雖然附近間喜悅餐廳都有此味,但配套都是煎蛋多士.而這裡就配豬扒包呢!吸引度大好多啊.這個牛腩餐肉羅宋湯螺絲粉,落單後等一分鐘即有得食!滿滿雜菜已令我高興萬分,連搭枱的阿姨都說'咁多料既?'.有西芹,紅蘿蔔和蕃茄,每樣都好淋好入味,湯味道偏辣但又不失該有的酸甜,最後飲到見碗底以示我對此的鐘愛度!牛腩望落肉質軟淋,還附帶塊隔膜,份量都有成十粒八粒,不過和餐肉的下場一樣,我都無吃到(唔想食咁多肉但又無得走餸)食完碗粉都已經飽了八成豬扒包如餐牌所示確實要等十分鐘,更有多添.我點走醬版,無沙律醬連牛油都無.習慣了食慣了.豬扒細塊,軟劈劈無黎味道,相反個包就好正斗.大大個的,烘到脆卜卜,邊食邊爆脆皮,包芯則既香又軟.看著隔離位太太吃著爆脆牛油豬,同樣吸引喔!食到勁飽之下成為25蚊,比飲早茶貴了少少啦,

其實經常到此吃午飯,午餐跟湯又跟飲品,碟頭大款式多

說回早餐吧,專登來吃的原因就為了我最鐘意的羅宋湯湯粉

食完碗粉都已經飽了八成

食到勁飽之下成為25蚊,比飲早茶貴了少少啦,但此湯是絕對令我有翻炒的打算.夠大碗和好味嘛~
滿滿菜,滿滿湯
包比扒好
2010-09-02
$25 (早餐)
滿滿菜,滿滿湯
包比扒好