2014-08-17 570 瀏覽
一班女仔對抹茶有一份執著,於是乎我提議去哩一間抹茶做主題既餐廳食。成間餐廳設計好簡約舒適,唔會比人好焗束既感覺,就好似D樓上cafe甘。有D餐廳限左食客坐個零鐘要走,但哩度唔會,我地由6點半坐左10點幾,到佢地要打烊,我地先走。抹茶館有個$50 off既promotion,只要點2份主食+2杯飲品+2個甜品,就可以減$50。我地5個人,就點左5個主食+5杯飲品+2個甜品share。但其實如果唔諗住食甜品,我覺得單叫都唔會太貴,就好似我點左【卡邦尼溫泉蛋烏冬($69)】同【凍牛奶抹茶($29)】,加埋都只係$98,所以可以唔需要為$50,叫多個$4X或以上既甜品。先講講杯【凍牛奶抹茶】。一般係餐廳飲到既凍野,總係睇落好濃,飲落就好淡,感覺就好似溝左水甘。但係哩杯凍牛奶抹茶由上台到我走時都仲係好濃味,的確令我有些少驚喜。唯一唔係甘好就係佢D抹茶粉好似唔係沖得甘開,飲落有D抹茶粉顆粒。然後係個【卡邦尼溫泉蛋烏冬】。成個湯底都係芝士汁,仲落左芝士粉,對於終愛芝士既我真係十分吸引。其實食落反而芝士味唔係太濃,比較咸。份烏冬份量都幾多,我有個朋友都食唔晒,如果比較細食既女仔,不妨同朋友share黎

然後係個【卡邦尼溫泉蛋烏冬】。成個湯底都係芝士汁,仲落左芝士粉,對於終愛芝士既我真係十分吸引。其實食落反而芝士味唔係太濃,比較咸。份烏冬份量都幾多,我有個朋友都食唔晒,如果比較細食既女仔,不妨同朋友share黎食。

落單時,可以叫佢甜品後上。我地叫左【抹茶提拉米蘇】同【紅豆抹茶銅鑼燒】。

個【抹茶提拉米蘇】都幾creamy,但佢入面層蛋糕我唔太中意。食果陣唔小心,入口一吸氣,吸左D抹茶粉去喉嚨,咳左成晚。飲返啖牛奶抹茶諗住沖一沖舒服D,但牛奶抹茶本身都好多顆粒,最後都係要問店員攞杯水。

另外,個【紅豆抹茶銅鑼燒】上面抹茶味既cream唔會太膩,比人感覺都好輕盈,但哩個真係錯覺黎。減重中既少女就唔好食甘多啦!

兩份甜品都配有一杯茉莉花茶,當然唔好期待甘高,味道同暖水都無咩分別。
2014-08-16
  • 卡邦尼溫泉蛋烏冬