2015-08-15 2031 瀏覽
個日同朋友下定決心,明知等位要等到天昏地暗都食小曼谷,因為以前食過,味道價錢都一樣咁出色。當日去到大概6點鐘到,出面已經堆左一班人等位,而餐廳就已經坐滿左⋯⋯實在太厲害喇,飯市岩岩開始已經咁爆!由於等位既時間太長,我地已經plan好晒想食咩,一個鐘後我地終於排到入去😅酸辣鳳爪沙律🙆🏼個汁調得唔錯,食落感覺超級開胃,又清新醒胃,炎炎夏日真係岩晒!亦因為個頭盤唔錯,令我地對主菜既期望大左😩泰式生蝦😌👍🏼生蝦呢樣野,真係唔可以隨便嗌,啲貨一去得唔快,唔夠新鮮既話,肚子就會迅速受罪!不過小曼谷日日人流咁勁,相信唔新鮮極都有個譜,所以都嗌得過👍🏼食生蝦除左新鮮,個汁都一樣好重要架,試過有啲鋪頭個醬係青色偏辣,又試過有啲係橙色偏酸,而呢個,就係唔辣淨酸,好似有啲遜色喎👉🏼👈🏼冬蔭功(細):冬蔭功係我既最愛,毫不猶疑,兩個人點小煲。材料有3隻蝦,秀珍菇,同蕃茄。味道方面😩飲完就開始懷疑自己係咪去左間翻版小曼谷,點解會咁唔泰國既?如果食過泰國一隻冬蔭功即食面既,相信一飲呢個冬蔭功,一定以為自己係飲緊味精湯粉!成個湯唔辣淨酸😩可能連味道湯粉都好味過佢⋯⋯香葉炒蜆🌚呢碟炒蜆令人愈食愈失落⋯⋯炒蜆應該充滿鑊

酸辣鳳爪沙律🙆🏼

泰式生蝦😌👍🏼

冬蔭功(細):

香葉炒蜆🌚
呢碟炒蜆令人愈食愈失落⋯⋯炒蜆應該充滿鑊氣,唔香都最少乾身嘛,一黎到好似鹽水浸蜆咁!冇鑊氣,唔香,梅笠笠咁,食落口仲要偏甜,好唔泰國既「正宗泰國菜」呀😩 有相為證:
食完可以仍然有咁多水!係咪太誇張喇😂😂😂

總結:
小曼谷到底幾時開始水準下降😂唔通唔憂做就可以忽略食物既質素?雖然價錢比九龍城任何一間泰菜都超值,但係味道唔掂嘛😕希望佢地會改良一下啦👏🏼成餐飯覺得ok既兩樣餸都係唔洗煮就食得既凍盤🙈咁好難可以繼續支持架喎