2015-11-11 2339 瀏覽
今天突然想去季季紅, 係籃地果間總店, 未夠7點, 諗住好多人要有排等, 打去試下訂枱, 竟然有位, 仲要星期六, 好好彩呀.我們去到大約7:30, 唔算多人, 我們坐樓上二樓, 地方都幾大的, 我都係第一次嚟呢間總店, 酒樓係舊式的, 所以都唔會好乾淨, 有點舊, 我鍾意他們的茶壺, 好鮮豐的顏色呀.我們叫左幾樣嘢一齊食呀, 有玉蘭炒臘味, 潮式肉碎蠔仔粥, 合桃腰果富貴蝦肉小炒皇, 脆皮乳香豬1/4隻, 仲有蜜絲咕嚕肉脆皮乳香豬, 1/4隻原來都唔算好少, 好香的外皮, 肉都好淋好味, 夠香, 夠脆夠惹味, 唔會好肥的, 好食呀.蜜絲咕嚕肉, 這個咕嚕肉賣相好吸引的呀, 咕嚕肉上面係有糖漿的, 下面係用蜜桃, 青椒, 紅椒舖底, 咕嚕肉脆卜卜的, 好味喎, 好似有層油炸鬼咁, 肉反而唔多, 係脆粉多, 但都做到好香口, 夠鬆化的, 青辣及紅椒係生架, 用嚟伴碟的呀, 蜜桃好甜好味.潮式肉碎蠔仔粥好大窩的, 都好多配料, 蝦仔都幾多, 好香的, 有甘笋粒, 蝦仔, 肉碎, 芹菜粒等等, 夠晒熱, 同埋米都夠多的, 蠔仔唔腥好味, 食完熱辣辣呀. 合桃腰果富貴蝦肉小炒皇. 這一碟賣相好

合桃腰果富貴蝦肉小炒皇. 這一碟賣相好吸引, 夠晒豐富, 有腰果, 合桃, 西芹, 紅椒, 蝦仁, 甘笋, 仲有好似象拔蚌的乾咁. 因為有紅辣椒, 所以辣辣地的, 但好惹味呀, 同埋口感非常豐富, 因配料好多, 西芹夠爽口, 腰果, 合桃都好香口, 蝦仁都幾大隻架. 美味呀.
玉蘭炒臘味, 這碟芥蘭好青綠的, 臘腸都好鮮的樣子, 芥蘭夠大棵, 夠爽脆, 好味, 臘腸都OK, 唔會好肥的.
因為媽媽唔食辣, 咁我們再加多一個海皇雜菜煲, 超大煲, 好多料呀, 有大大隻的蝦, 西蘭花, 菜芯, 白菜, 粉絲, 鮮魷, 珊瑚蚌, 蟹柳等等. 每樣材料都好新鮮的, 蝦好爽口, 珊瑚蚌都好彈牙, 其它的菜都好青綠, 好味的一道菜.
果然係正店出品, 好味好多, 因之前食過其它分店, 覺得唔係講到咁好味. 價錢都好合理的.
2015-10-24