2017-07-10 120 瀏覽
星期五晚,除咗想食好啲,亦特別想食得飽啲,而位於圓方嘅台灣The Night Market,款款食物份量豐富,呢一晚一定過得好美滿。首先有瑤柱粟米羹,瑤柱絕不欺場,而有濃郁海鮮味點綴下,粟米湯加蛋白嘅味道更加鮮甜。而台灣非常有名嘅海鮮手抓餅,呢度都保留地道特色,海鮮蔬菜比例均衡,麵漿唔會太厚,煎得香口,值得推介。而紅燒牛肉麵同樣係台灣名菜,牛肉份量都唔少,而每件牛肉都炆得軟諗入味,麵條彈牙得嚟,又唔會過硬或過淋,配以濃郁嘅湯底,係必試之品。宮保蝦球,每件蝦球都非常之大,選料好新鮮,所以必定係彈牙十足。而脆漿唔厚身,薄薄的一層,扣上酸辣嘅醬汁,微辣嘅感覺好過癮!最後以擂沙湯圓作結,即叫即做嘅製成品,微暖而軟綿綿嘅湯圓,芝麻餡料流心而出,好治癒!

2017-07-07