2016-09-21 3319 瀏覽
閒來沒事,就要找朋友傾吓、行吓、玩吓、食吓啦!今天放假來到尖沙咀區,行完美麗華商場,買了很多戰利品,係時候又要搵食啦!順便上去"食四方" 搵吓,我知那裡進駐咗好多新派食市,今次就試吓呢間很有歐陸風的餐廳,門口有把"刀"的The Chop House,望入去環境優雅,悠和的燈光,感覺很有格調和氣氛;時間尚早,客人唔多,更不需等位,我們就此便落腳了。炎熱的夏天,仲有朋友未到齊,飲奶昔消暑就最好,絕大部份人都喜歡品嚐雪糕,我也不例外,就叫返杯雲尼拿奶昔加雪糕,仲有塊消化餅,有透心涼的感覺,香香甜甜,開胃又美味! 間中飲一杯邪惡的奶昔,都唔算太過呀!招牌沙律中有新鮮大蝦,用烤的方法煮,所以特別香口,配新鮮的沙律雜菜,很清新、清甜、爽脆,而且醒胃的沙律賣相極佳,沙律汁味道也很好食!!我們叫咗個法式白酒煮青口,連鍋一起上,深藍色外殼,肉質比一般青口更鮮嫩甜無比,用以白酒去煮,鮮甜中帶點酒香,配搭一絕。正!正!正! 三文魚是我最喜愛食的魚,逢有必叫,而且對身體又有益,相信無咩人會不喜歡它!三文魚終於登場啦!啖啖肉厚厚的三文魚扒,魚皮煎香,入口香脆,配咪鮮茄子和青露荀,這固然好好吃啦。這道炒飯以香蒜來
Vanilla Milk & Honey 雲尼拿雪糕奶昔
Chop Chop Salad with Grilled Prawns 招牌沙律配烤蝦
Mussels Marinere 法式白酒煮青口
Crispy Skin Salmon脆皮三文魚柳
這道炒飯以香蒜來炒,增添香味四溢,看其大蝦的色澤,未吃已感到佢新鮮彈牙,又沒有腥味,果然沒錯,黃色的紅花飯粒,粒粒分明,兩者結合便將鮮味完全帶出,很滋味呀!
Garlic Prawns蒜香大蝦伴紅花飯
本人一向怕食朱古力的甜品,皆因怕佢太甜,但今次朋友鍾意,就叫咗個軟心朱古力蛋糕一齊分享,但無論在用料和味道,跟其他朱古力蛋糕其實差不多,幸好不是太甜,可接受!
Chocolate Fudge Cake軟心朱古力蛋糕
題外話/補充資料: 好開心好感恩,又食到一餐美味的晚餐!!!
Vanilla Milk & Honey 雲尼拿雪糕奶昔
Mussels Marinere 法式白酒煮青口