向來對macaroon 燃不起多大的熱情,覺得只得一個甜字所以去巴黎都只係食咗Ispahan,冇買macaroon直至最近喺 Ritz Carlton afternoon tea,一嚐由樓下Pierre Hermé 提供的海鹽焦糖macaroon嘩,馬上改變咗我對macaroon一味甜到震的印象Macaroon $220 (7/10分)尖沙咀店可供選擇的口味不算多,至少沒有黑加侖子朱古力,乳酪味ss和想encore的海鹽焦糖店內不設散買,最低消費7粒 究竟點解無得一粒粒單獨賣呢?你總店都唔係咁架,是覺得香港人捨得食啲嗎? 最後喺有限選擇下揀咗(由右上數起): Ispahan 玫瑰荔枝紅莓Infiniment Caramel 牛油焦糖Infiniment Chocolat Paineiras 巴西黑朱古力Mogador 朱古力熱情果Plaisir Sucre 牛奶榛子朱古力脆餅Creme Brulee 雲呢拿焦糖Imagine 抹茶黑芝麻7粒之中我最愛 Ispahan和牛油焦糖,最唔喜歡抹茶黑芝麻 Ispahan是Pierre Hermé在Ladurée當首席時的經典之作看看這個組合 (
向來對macaroon 燃不起多大的熱情,覺得只得一個甜字

所以去巴黎都只係食咗Ispahan,冇買macaroon

嘩,馬上改變咗我對macaroon一味甜到震的印象
Macaroon $220 (7/10分)

店內不設散買,最低消費7粒

究竟點解無得一粒粒單獨賣呢?

你總店都唔係咁架,是覺得香港人捨得食啲嗎?

最後喺有限選擇下揀咗(由右上數起):

Ispahan 玫瑰荔枝紅莓

Infiniment Caramel 牛油焦糖

Mogador 朱古力熱情果

Plaisir Sucre 牛奶榛子朱古力脆餅

Creme Brulee 雲呢拿焦糖

Imagine 抹茶黑芝麻

看看這個組合 (玫瑰+荔枝+紅莓),就能讓人知道這甜點師到底多有才,多有創意

救命~ who on earth can think of such weird combination?

玫瑰荔枝味道不假,很fresh很香甜,怕人工藥水味的朋友不妨試試

內餡中有點點紅莓果肉,增添口感

味道層次十分分明,這肯定是Pierre Hermé的必食啦
牛油焦糖則是7粒之中內餡最為幼滑細緻,texture 像打發了的鮮奶油一樣

味道濃郁卻不會甜得太過份,令人好滿足呀~~

Pierre Hermé的內餡出名較厚身,不黏牙,甜度亦控制得當

比較可惜的是部分蛋白餅外殼有點濕又有點軟,做唔到外脆內軟的效果

非専業評分 (10為滿分)

環境: 8
衛生: 8
賣相: 10
味道: 7
服務: 6
性價比: 7

~有得睇but冇得食~
Ispahan 購自巴黎Pierre Hermé 總店 2014

2015-03-26
外賣自取