2015-01-24 1974 瀏覽
因朋友仔之前出左尖東買野,點知好快搞點;所以今次比較早食,約晚上6:30,大家都唔算好餓(主要係想搵地方坐下 )。我地就近近地選左Nara Thai Restaurant & Bar。因無Book枱,所以只可以坐露天座位。冬天去都幾凍架!好彩有大型露天暖爐柱放出黎俾客人暖下。剛好係Happy Hour,酒買一送一,仲要到晚上9點,的確幾岩三五知己坐底傾計。雖說天氣涼涼地,但都無減去朋友對配有特別飲法的騏驎Kirin。雖然我唔多飲啤酒,但見都呢個咁可愛既造型我都忍唔住試下啲泡泡。嘩!原來係沙冰,仲要係Kirin沙冰。啤酒味道唔會好濃,淡淡的,冰冰的,真係好得意即使唔飲酒的,都可以不防一試上面啲Kirin泡泡沙冰呢啲泡泡仲有另一個好處,就係Keep到啲啤酒長時間冰凍。食物來了,先來一個泰式生蝦($98)。生蝦SIZE適中,唔會好細隻。而肉質方面都幾好,厚身,爽口。但我覺得如果生蝦放冰度再凍多少少會更爽口。至於個汁,唔會好辣,對於我唔食得辣的人都可以接受到。而呢間BAR都幾細心,炸埋蝦頭俾客人食。嘿嘿,不過我相信唔係落order先炸。不過,都唔差;應該係輕輕焗一焗再上菜,否則會走晒氣。如果可
騏驎Kirin
即使唔飲酒的,都可以不防一試上面啲Kirin泡泡沙冰
呢啲泡泡仲有另一個好處,就係Keep到啲啤酒長時間冰凍。
食物來了,先來一個泰式生蝦($98)。
泰式生蝦
生蝦SIZE適中,唔會好細隻。而肉質方面都幾好,厚身,爽口。但我覺得如果生蝦放冰度再凍多少少會更爽口。至於個汁,唔會好辣,對於我唔食得辣的人都可以接受到。而呢間BAR都幾細心,炸埋蝦頭俾客人食。嘿嘿,不過我相信唔係落order先炸。不過,都唔差;應該係輕輕焗一焗再上菜,否則會走晒氣。如果可以的話,再脆口啲更好!朋友又可以將它當作送酒小食。
之後,黎左兩碟串燒。一碟係牛肉串(半打),另一碟係串燒拼盤。其實兩碟串燒本身味道已經唔錯。可能加上我係飲椰青,味蕾仍然敏銳,所以可以唔需要點醬汁。不過如果想野味一啲,加少少醬汁會更香濃;特別岩飲啤酒時增加味覺。牛肉串燒($55/半打)燒得唔會老,肉質唔會好乾。
牛肉串燒 (半打)
串燒拼盤
而串燒拼盤包括:2串牛舌、2串鱔同2串蝦配蔬菜。牛舌應該醃製過,味道香濃。選取牛舌時,有稍後處理一下舌根等較硬的部份,所以質感尚算軟軟熟。而燒鱔的確令我感到意外!因我本身唔食鱔,唔鍾意鱔那種滑潺潺的質感。但呢個燒鱔完全無呢種感覺,相反肉質柔軟
因4人同行,所以每人只可分一件;否則,我真想自己吃一整串。最後,蝦配蔬菜串燒,整體不過不失,而且尚算大串。另外,碟上配有番茄仔同青瓜。啲青瓜係醃過,雖然係普通的醃;但味道都不錯,酸mei mei的,可以清清口中的串燒味

我地仲order左兩份主食﹣青咖喱羊肉同海鮮金邊粉。
青咖喱羊肉
青咖喱羊肉同樣唔係好辣,相反仲愈食愈野味㖭
我個人有食羊的,所以唔覺騷味;但有朋友覺得有羊騷味(他係正面的評價,指有羊味)
海鮮金邊粉
而海鮮金邊粉係我叫的,因好耐無食了。可能因我好想食,太大期望;所以變成了失望
海鮮份量唔算多,但seasoning有啲不足,味道平平

撰文、 攝影:Joey
2015-01-17
串燒拼盤