2015-05-17 554 瀏覽
Lab Made分子雪糕喺香港紅極一時,一直都未有時間找一家分店試試。剛好今日同女朋友拍拖經過美麗華,見倒一大群人堆喺小小的廣場裡,面前嘅正正係Lab Made。於是我提議請客,價錢需偏貴,但一試無妨。我見倒有麥兜味,但真係唔敢試,唔想哂咗嗰40蚊 於是我揀咗奶醬多味,好奇佢點樣將麵包同埋奶醬嘅味擺入去杯雪糕入面。佢間舖用玻璃屋嘅方式起,可以俾食客睇住佢地點整。我見倒佢整奶醬多味嘅時候放咗d麵包碎入部機度,再加cream整咗個雪糕,最後仲喺上面倒一層汁。等咗差唔多十分鐘終於有得食,雪糕咬落去脆脆地好有口感,好似真係食緊多士咁,面嗰層醬仲好有煉奶味,冇諗過用雪糕嘅形式去表現奶醬多嘅味道係咁有趣,非常值得一試!
我見倒有麥兜味,但真係唔敢試,唔想哂咗嗰40蚊
2015-04-08
10 分鐘 (外賣自取)