2010-07-02 215 瀏覽
位於TST 的Habitu 餐廳結束, 舉辦臨別任食計劃, 三百幾元可以任order, 好像很優惠, 便和朋友去吃. 去之前已經看過之前的食評, 說等候時間很久.去完才知道, 最重要是它一開始的策略已經錯了!一去到我們便叫食物, 份量是正常的 (即4個人每人叫一個湯, 一個頭盆, 一個main course). 湯和drink都好快來了. 心想也不是要等很久. 可能是因為這晚客人不是很多. 但食物卻很久沒有來. 來了一客什麼魚, 只有一支益力多咁大! 最經典既係, 有一個意粉, 好大隻碟, 只有一條意粉!! 你無睇錯, 係得一條大約10寸長既意粉, curve埋. 當然仲有汁同少少肉. 佢好明顯係想用減少每份的份量策略! 以為香港人一定會狂order. 其實如果你比返正常份量我, 我都會正正常常咁order. 或者你比多d意粉比我, 食到我飽晒, 就叫唔到其他貴既野食啦. 你而家咁樣, 即是逼我狂order既啫! 之後, 我地只好每次都order4份, 同埋order好多. (真係辛苦晒洗碗既亞姐!)不過佢都好醒, 特登唔出咁多份比我地. 例如order左4份蝦, 佢只係出一份比我地
去完才知道, 最重要是它一開始的策略已經錯了!

不過佢都好醒, 特登唔出咁多份比我地. 例如order左4份蝦, 佢只係出一份比我地. 咁一隻蝦又好難分黎食既, 即是有3個人未食到. 於是我地又要追樓面waiter哥哥.
又有一次, 我地叫另一個waitress姐姐落order. 佢聽完我地講要乜, 但係乜都無寫低過. 之後果次order既食物, 當然係無黎過啦. 如果你唔係負責落單既,你可以話比我地知丫, 唔好等我地以為落左單, 起杜呆等. 不過又可能是公司既策略, 總之客人order的東西就減半, 或減晒.
到人客既怒氣達到某一火滾程度, 穿西裝經理就會出現. 問我地而家仲要乜野. 之前果d 單未黎既, 就當粉筆字咁抹晒去. 而由經理落既食物, 就好快有得食, 同埋齊晒咁多份 (同埋係用同一隻碟上).
又係公司策略, 等時間差不多了, 總不能讓人客餓住走架, 就一次過比食物你. 咁你又唔好意思之後再叫野食 (其實跟住就已經係last order).
Conclusion: 不能否定, 佢既食物是好味的. 不過佢咁做, 只係會令到人客好火. 樓面成日比人追單, 好難做. 雖然lee間分店結束, 但係仲有其他分店架, 影響人客去其他分店意慾.
Tips: 雖然只係仲有幾日, 如果有人會去, 記住搵經理落單.
好淺水既龍蝦湯
益力多咁大既魚