2016-03-19 2787 瀏覽
今日同家姐補祝生日,喺度食咩好嘅時候,醒起媽咪响公司抽獎抽到town gas HKD500 餐廳嘅coupon ,不如就一於試下,因為係星期五晚,穩當起見前一日book定枱(..其實都唔駛)去到環境都幾好,都幾靜星期五晚都無乜人,有得坐入面或者係有遮擋嘅平台。最後我哋都係簡咗外面因為有海景,對住凱旋門。 三個人決定一個dinner set,一個飯,一個意粉 再加甜品 Appetizer 唔錯~有24個月黑毛豬火煺两小片,味道甘香唔咸,另配鮮甜無花果一齊食,令火腿嘅甘香更突出但又無搶咗本身嘅清甜,喺哈蜜瓜以外嘅好配搭。另外沙律菜新鮮,沙律汁調得唔錯唔係一味酸醋。然後,粟米湯有濃郁粟米味,配有crab meat,香滑中有啲口感。 個烤肉拼盤有羊架、ribeye牛扒、火腿同德國香腸。羊架鮮嫩多汁,唔夠羊味不過大廚技術一流,烤得岩岩好。牛扒外脆內軟,冇人問我地要幾成煮,點知出黎係真 medium rare,可見大廚對處理肉類有一手,不過德國腸好咸火腿非常普通,都正常嘅因為d肉真係好出色 新鮮煮蛽意粉d蛽真係一d都唔新鮮,只有扁意粉軟硬適中,加上蒜炒香,扁意粉

蟹肉粟米湯+黑毛豬配無花果沙律

烤肉拼盤dinner  set

新鮮蛽肉意粉

新鮮煮蛽意粉d蛽真係一d都唔新鮮,只有扁意粉軟硬適中,加上蒜炒香,扁意粉都沾到較多汁,除左d冇味嘅蜆之外,算係不過不失啦
海鮮燴飯

海鮮燴飯,係我食過最差嘅,首先講個presentation,唔知可能係我期望佢同西班牙海鮮燴飯係同樣嘅嘢,點知出嚟係兩樣嘢,又唔似risotto,但係濕濕地,然後嗰啲橄欖好礙眼,我未見過有人用橄欖嚟煮海鮮飯~可能我孤陋寡聞,入面d海鮮有幾粒大帶子,都無過熟;蝦,ok大但無味;baby blue mussel 得两隻但麻麻同唔新鮮,唔會怪佢因為可能係咁啱得咁q。整體味道係:無咩味道,好失望完全係敷衍了事~

$198真係唔得~希望可以改善番
焗蘋果撻配雪糕

甜品係個酥皮撻上放雲呢拿雪糕,有幾層簿簿嘅皮,入面有蘋果乾,幾得意,蘋果乾味道ok.而個雪糕就係普通嗰雪糕⋯甜品放喺張好似宣傳單嘅紙上面,再擺係個迷你平底鍋上,其實可以用張靚啲嘅牛油紙墊底(如果一定要搵嘢墊的話),不過dinner set跟埋,所以唔會要求太多。因為同家姐慶祝生日所以book枱嗰時問可唔可以寫啲字上隻碟,近排好興㗎嘛,點知要比20蚊加個生日牌。

如果唔係有現金券都應該唔會黎,不過服務真係一流,可能無咩人啦😂又唱生日歌,又好笑容又會關心你有咩需要,算係一間對服務有要求餐廳。
蟹肉粟米湯+黑毛豬配無花果沙律
烤肉拼盤dinner  set