2015-06-26 625 瀏覽
男友好想係假日食all day breakfast,於是睇完早場嘅我地,就去左美麗華商場睇下有啲乜野好食,一入門口見到一間由下面紅到上嚟一樓嘅cafe,心諗:無理由一間cafe會無all day breakfast卦,所以就落呿呢間有架車係門口嘅cafe~ 我地真係好好彩,真係有all day breakfast! 而且我望望下個menu ,仲令我好想食意粉,特別我對黑松露係無可抗拒嘅。呢度真係好似一個有關車嘅展覽咁,一路睇車,一路食野都幾特別。而我地就坐左卡座,非常有私人空間,而且lunch人不多,所以坐得好舒適。我叫你一杯花茶,因為很想喝熱的東西,這裡用了lemongrass的花茶,味道和份量都不錯,不過lemongrass的味道太搶,沒有其他花的味道。男朋友卻叫了一杯latte,相當幼滑,更可自己按喜好加減奶的份量,而且咖啡味亦很香濃,即使加了冰,也看到少許咖啡豆的油在表面。輪到我期待已久的all day breakfast了,一嚟到就覺得豆嘅份量好多,我唔知其他人覺得點,不過我自己好鍾意茄汁焗豆,佢份量之多,令我覺得佢幾乎係倒左一罐細嘅士蜜味豆咁,真係好正啊~ 我平時見嗰啲al
輪到我期待已久的all day breakfast了,一嚟到就覺得豆嘅份量好多,我唔知其他人覺得點,不過我自己好鍾意茄汁焗豆,佢份量之多,令我覺得佢幾乎係倒左一罐細嘅士蜜味豆咁,真係好正啊~ 我平時見嗰啲all day breakfast 多數俾得1/4罐我....
All Day Breakfast 快意特式全日早餐
呢度嘅煙肉都煎得幾香口,好脆,整片煙肉的油都給揸乾了!
這裡的蛋當然沒有澳牛般滑,但係以一間普通cafe嚟講,其實個volume做得幾好,夠熱唔鞋口~ 用嚟送豆豆就一流!
我自己雖然好鍾意燒烤菇,但係我始終唔慣放係個all day breakfast度,我覺得係切粒嘅白磨菇先有口感,不過都要俾個like店方,因為燒烤菇係超巿買都十幾廿蚊個! 成本唔低架!
我打開呢度嘅menu 先發現,其實都真係唔同類型嘅意粉,闊條麵、墨魚汁意粉、扁意粉,就連手搓粉都有,都幾欣賞呢度好肯入咁多種意粉,因為好多餐廳都就咁意粉就算,呢度反而俾到好多新意。

因為自己好鍾意食扁意粉,所以一點就點左呢個大蝦龍蝦汁扁意粉 Linguine with King Prawn in Lobster Sauce $168,上枱時龍蝦汁都幾香,而且賣相唔錯。
不過大蝦只得一隻其實真係唔係幾夠照,雖然肉厚,蝦頭亦充滿蝦膏,但係如果可以有多一隻半隻就好了,或者舖租真係影響左啲份量。
而這裡的Linguine都沒有令我失望,非常彈口,而且龍蝦汁亦容易滲透入意粉內,每一口都沾滿龍蝦汁,很香口。
這客黑松露野菌忌廉汁手搓粉 Trofie with Wild Mushroom & Truffle $138 係巿場上比較少見,所以明明叫左個扁意粉都夠,但我死都要點多呢一客嚟食,要一嚐手搓粉的質感。
的確係好香黑松露味道,不過要趁熱食,因為如果拖慢嚟食,忌廉汁很快就乾了。其實手搓粉質感頗彈牙,而且一條一條好似禾桿草咁,作為素食嚟講,食得飽人之餘,可能會令人覺得有點漏。不過野菌味和數量都算濃,不錯。
哈哈~ 沒想到一個lunch不知不覺間吃了很多東西,真係好飽~ 由於這裡地點很方便,我諗我下次會同朋友嚟食晚飯啊~ 反正朋友在上面工作而已~
2015-06-14
All Day Breakfast 快意特式全日早餐