從來美食既色香味都是缺一不可的,若果賣相有如藝術品般有欣賞價值的話,這絕對是味覺與視覺的頂級享受吧!餐廳位於一樓,當踏進餐廳的時候感覺猶如進入了世外桃源一樣!! 四周佈滿花朵與植物,儼如一個鬧市中的小花園般!地方亦相當寬闊,加上滿佈花朵既特色牆身,心心眼了!!樓底頗高加上一排大玻璃窗,天然光線可以引入餐廳之中,有生氣勃勃的感覺!華麗舒適既椅桌, 散發著高貴幽雅氣息!餐廳營業時間是早上11點半,當日大概十二點左右到達,餐廳並未有太多客人,可以方便四處影相 香草麵包點了餐廳的午市套餐, 包括頭盤主菜及甜品餐飲。首先出場是意大利香草麵包,麵包都是餐廳每朝早新鮮焗製,香草味十分清新! 另外,麵包竟是脆脆的,甚為驚喜! 麵包既器皿形狀十分獨特,有如一個皇冠似的。煙三文魚沙律賣相非常精緻,望落好似一幅清新嘅田園畫作!煙三文魚捲成一朵玫瑰花包著黑色魚子,中間一隻半熟的蛋與沙律伴在一起吃,同時嘗到濃 濃既雞蛋味及新鮮沙律,絕對是一個開胃的頭盤!意大利雲吞湯意大利雲吞釀滿菇菌,雲吞外皮非常薄而且滑 ; 熱湯的味道甚有驚喜, 帶有濃濃菇菌味, 有點中式感覺!與朋友談天的時候抬頭發現一個神秘嘅角落,滿佈花朵
地方亦相當寬闊,加上滿佈花朵既特色牆身,心心眼了!!
華麗舒適既椅桌, 散發著高貴幽雅氣息!
香草麵包
點了餐廳的午市套餐, 包括頭盤主菜及甜品餐飲。

煙三文魚沙律
賣相非常精緻,望落好似一幅清新嘅田園畫作!

意大利雲吞湯
與朋友談天的時候抬頭發現一個神秘嘅角落,滿佈花朵及植物的裝飾,更添幾分春天既氣息呀!
蟹肉煙肉及蠶豆伴菠菜意大利飯
蟹肉份量非常之多,意大利飯充滿香濃嘅菠菜及芝士味,食落並不會太油膩。

脆檸檬香草海鱸魚伴意式燴白豆
這道菜的顏色配搭非常鮮豔,令人垂涎三尺!
海鱸魚外皮鋪滿麵包糠,非常香脆可口! 另帶有淡淡檸檬味道,相當匹配! 最驚喜的竟帶有微辣嘅味道,原來廚師將芥辣掃於碟面上,令味道食落更加有層次,甚有心思! 海鱸魚肉非常新鮮嫩滑,必試 !!

慢煮鴨腿伴燒甜薯蘆筍及香橙
甜甜酸酸嘅橙味令鴨腿味道更突出, 唯外皮有點乾。
影返張大合照先 ~ 好豐富吖!

意大利芝士慕絲
另外加$15就可以試埋甜品或鮮果拼盤,大家都二話不說點了......
甜品賣相當然貫徹藝術風格, 但令我留意到的反而是慕絲顏色較平時食到的略黃, 原來是蛋黃比例較多,所以食落除了濃烈既咖啡味之外,亦帶有陣陣蛋香味道,口感更滑真係非常出色,必定要試呀!
最後來杯香濃咖啡,為整頓充滿藝術氣息既意大利午餐畫上完美句號, 真係非常滿足!!
原來餐廳廚師來頭不小,曾經出任酒店, 難怪美食水準非常高!下次都要再來啊 !

2017-03-12