2016-06-21 4028 瀏覽
香港的漢堡店,尤其是取Burger的B作開頭的,隨口說說已經有近十家。夠大堆頭既Butchers Club、平價路線既Burgerman、曾獲米芝蓮推介既Beef&Liberty……又點可以忽視銅鑼灣Fashion Walk食街中,不時排哂隊等一輪先食到既Burgeroom?醞釀多時,在Facebook及Instagram低調公佈的九龍新店今日終於Soft Opening。店子就在尖沙咀美麗華商場二樓,昔日的The Great Indian Kebab Factory(即是Starbucks對上)。  由於位置不明顯,也未有大肆宣傳,基本上都冇咩人知咁。去到只有一兩枱客,同銅鑼灣店根本冇得比,但對食客而言無疑是喜訊。相比之下,尖沙咀店闊落得多,新開張,所有野都好新淨整潔。重點是人流不多,唔會怕嘈吵,亦唔驚會急住hea整或者等食物等太耐。不過依然係要自己出去落單同俾錢,其後會有個感應器,要嘟下枱面既Here以確認座位。  餐牌項目有沒有新品,有什麼新品我就數不出來,因為冇收到咩公關稿定咩宣傳咁。用眼睇,午餐時段有Lunch Burger Combo,另加$30就有粗薯條及飲品。飲品有幾款
  餐牌項目有沒有新品,有什麼新品我就數不出來,因為冇收到咩公關稿定咩宣傳咁。用眼睇,午餐時段有Lunch Burger Combo,另加$30就有粗薯條及飲品。飲品有幾款可以揀,亦可以再加錢轉,但話說新店未有酒牌,啤酒紅酒白酒咩都未有住。
黑松露芝士薯條 Truffle Cheese Fries
黑松露芝士薯條 Truffle Cheese Fries $62
  難得見有Twister Fries 旋風薯條,其實本身想試,但還是想要些少Toppings。無奈那款只可配芝士,老老實實如果可以自選薯條及Toppings應該也不錯。感覺上自由一點,可以選自己喜歡的,共冶一爐。反正Toppings大抵也是另外加上去,跟原本製作工序沒有太大抵觸。
  在黑松露芝士及牛油果醬芝士之間猶豫了好一會,前者配搭本就夠保險,後者睇相幾豐富。問問店方推薦,好似話黑松露芝士係新品,因此,為了嚐新……結果先來的是薯條,剛剛好,可以趁熱試味先,畢竟芝士及炸物一放涼可以差很多。
  芝士微溶的狀態下略有牽絲,奶感重且帶鹹,車打的世界?不過醬的量不算多,淋面時均勻些少亦可避免一黎就沉哂底既問題。點點黑松露蒲頭,連著芝士,分不開,只是芝士香味強勢得多,黑松露就淪為配角。金黃粗薯條長短不一,沒有泛油,初時趁熱時還帶微脆,放涼變軟後,薯味再明顯些少。
Lobster Burger 龍蝦漢堡
Lobster Burger 龍蝦漢堡 $198
  以波士頓龍蝦為主的龍蝦漢堡是為此行目標,之前上網見到,想食又唔想排,終得一嚐。不只是龍蝦肉,連龍蝦頭也一同上桌,長碟一次過整齊排好。可以當佢整色整水,然而蝦頭入面其實仲有少少可食部分既。雖然賣相不俗,而且夠哂墟冚,但我們不能用「十五分鐘去細心欣賞」,所以,要吃了。
  喂,_!原來芝士蓋住的不是蕃茄醬汁之類,是完完整整的龍蝦肉。足料,完整起好,吃來不費吹灰之力,每一口都是龍蝦肉自帶的鮮甜微鹹香氣。肉質富有彈性,不是霉爛粉散的,可惜最中心有少許乾,稍為韌了點。幸好車打芝士的鹹味沒有抹去龍蝦肉本味,配上細滑牛油果醬自家製蕃茄莎莎就更清新。嫌膩嫌濃味,食埋隔離既羅馬生菜,其實可以當沙律,加了醋汁,酸味醒胃。食漢堡,總不能忘了,帶甜香,有烘過,未算脆口,外層帶乾。以上,說的是獨立上層,而墊底的下層倒是吸了水份,變得帶濕但不至於爛化。
  美麗華商場內,地理位置似乎不差,但在那個角落,又似乎未算有地利。怎樣也好,打開門做生意第一日,往後日子的事情誰知道?也許某日某時突然消息傳開,九龍新界區的客人就會蜂擁而至捧個場。反正新店現在應該比較少人(其實係我早到,後期七八點已經有幾枱入座);加上新張期間,人手應該會比較充裕,服務方面雖可能未熟手,但叫做冇咁忙,周到啲。早去好似著數啲,應該係,除非唔係。
題外話/補充資料: 不設加一
Lobster Burger 龍蝦漢堡