2015-10-02 1557 瀏覽
韓烤真的幾時食也唔悶, 今日又同朋友食啦! 今次揀了佐敦BBQ 7080, 之前食過旺角兆萬分店, 好滿意,佐敦店在山林道尾, 一見到門外好光好吸引的招牌, 就搵到了, 地下是接待處, 有一名接待員, 問了姓名後, 就叫我們上去, 旁邊站着一個女公仔, 穿着仕應制服, 好特別, 上了一條樓梯後,仕應就帶我們入去一早預備的枱, 我們坐在窗邊, 仕應細心的說手袋可以放在圓櫈內, 圓形的枱上面已放好了柚子海鹽, 蒜片青辣椒粒, 另外還有一碗冷豆腐, 一碟洋蔥絲醬汁, 仕應說那洋蔥是加燒肉一起食的, 不建議我們直接食用, 仲有一樽冷麥茶, 之後仕應還拿了一些前菜, 有韓式泡菜, 蓮藕片, 豆角, 還有一碟食唔出係咩, 之後問仕應先知原來係秀珍菇嚟架, 仲有包住燒肉的生菜, 我們一路睇餐牌, 一路食前菜, 冷豆腐好好味, 夠晒凍, 還有青瓜絲的, 好香豆味呀. 泡菜辣辣地好開胃, 豆角, 秀珍菇及蓮藕都好清甜, 好味道.我們看了一輪餐牌後, 就叫左幾樣嘢一齊食呀:韓國烤鰻魚 (韓國統營), 之前係旺角店已經想叫, 但叫錯左日式, 今次終於可以試啦, 仕應幫我們燒的, 是先把鰻魚直接放係烤爐上面燒
濟州島黑毛豬五花腩
菠蘿味瑪格利酒
韓國烤鰻魚 (韓國統營)
醃牛肋骨 (調味)
濟州島黑毛豬雜湯飯
梨汁

我們看了一輪餐牌後, 就叫左幾樣嘢一齊食呀:

韓國烤鰻魚 (韓國統營), 之前係旺角店已經想叫, 但叫錯左日式, 今次終於可以試啦, 仕應幫我們燒的, 是先把鰻魚直接放係烤爐上面燒, 然後就加鰻魚汁一齊燒, 再慢慢一路加汁一路燒到金黃色, 好香呀, 仕應真的好細心, 還再去拿一碗醬汁給我們, 燒到最後剪開再加些檸檬汁上去鰻魚度, 然後食的時候還叫我們可以再點醬汁食, 真的好好味呀, 好爽脆的, 又香, 完全冇腥味呀, 我一向都麻麻地鰻魚的, 但燒得好好味, 食完係要再食的.

濟洲島黑毛豬五花腩, 這個五花腩有兩大片的, 還有一些洋蔥及菇, 燒到金黃色, 洋蔥放係五花腩底部, 仕應說原來這樣就可以將豬腩肉及洋蔥撈埋一齊, 會更加好味, 只有豬及洋蔥才有這個效果, 加上可以令豬腩肉冇咁肥, 燒到啱啱好, 然後仕應還教我們食的步驟, 首先係點些柚子海鹽, 然後是辣椒醬, 加上一片蒜片及青辣椒粒, 用生菜包住一齊食, 一口放入口度, 真的係好好味, 原來咁食另有一種風味, 好地度的感覺, 雖然青辣椒都幾辣. 不過咁食係唔同D架, 豬腩肉好香, 又爽脆, 好正.

醃牛肋骨 (調味), 這個牛肋骨每次也會叫的, 有兩大塊的呀, 燒到啱啱熟, 肉汁非常多, 好淋身, 夠晒香, 真的係食極都唔厭呀, 仕應幫我們燒左一塊, 之後我們自己燒埋另外的一塊, 真的唔同D, 我們燒得夠濃.

濟洲島黑毛豬雜湯飯, 這個湯飯係要加辣椒醬及蝦仔, 飯一齊落湯度撈埋一齊食的, 熱辣辣好香, 豬雜都好新鮮, 唔會腥, 豬肚好爽口, 仲有豬潤, 腰等等,  仲有辣辣地好暖胃呀, 不過真的要趁熱食, 凍左就冇咁好味.

菠蘿味瑪格利酒, 我們上次飲柚子味道的, 今次食菠蘿味, 好香呀, 好多泡架, 甜甜地好易入口, 唔會覺得辣呀. 好正. 每人都有三杯, 都唔少的.

我們有1.5小時用餐時間, 因為6:30已經去到, 餐廳冇咩人, 所以仕應係全程SERVE我們的, 但去到差唔到尾, 8點左右, 開始多人, 所以仕應都開始忙了. 淨番一塊牛肋骨我們自己燒, 但燒到後尾有一個女仕應都走過來幫手剪, 同埋都好貼心, 看見我想去關爐都馬上走過來幫忙, 還拿了一些牙籤, 糖果給我們. 好滿意的一餐韓國燒烤.

這裏環境都算大, 很好的食物, 很好的服務.
2015-09-30
濟州島黑毛豬五花腩
菠蘿味瑪格利酒
韓國烤鰻魚 (韓國統營)
醃牛肋骨 (調味)
濟州島黑毛豬雜湯飯
梨汁