2015-09-30 1842 瀏覽
好友在澳洲回來,我哋就把握呢兩星期約一個9人飯局相聚,由於人數較多,大家放工地區分別來自港島及九龍,為咗大家就腳今次就揀選了位於尖沙咀地鐵站K11的"365東海蟹",一心抱住打東海招牌應該唔錯的想法,但看來想多了,換來一餐無誠意之作,首先作為集團式中菜服務水準不達標,服務唔夠主動,對餐牌菜式唔清晰,其次係食物質素好求其,交行貨,煮唔出水準,而且以價錢唔平的價目確實令人有點失望,order了簡單的六個菜,包括肉蟹蒸籠飯底,扣肉煲,北京片鴨,凉瓜炆鴨,油葱雞鍋,前五味都唔得,最後一味粉𢇁蝦球已算是全晚最好的餸菜了,埋單$2400,難怪有此地段但當晚食客竟廖瘳可數了,唯一的好是地方還算寬敞,坐得舒適寧靜,今次之後令我對東海集團打了折扣。作為東海蟹,故名思義用蟹作主打,但這肉蟹蒸籠每隻蟹為$218,兩隻連另加飯底要成$6xx,蟹唔新鮮,肉質霉之餘蟹肉非常乾身,感覺味道似雪藏而不是新鮮的,而飯雖然有香味,但食不出有蟹的鮮味,像是飯還飯,蟹還蟹而不能配合起黎般涼瓜炆鴨~太濕太多汁,而且唔夠入味,一般住家也能跟它比上粉絲蝦球~我認為全晚最好的一道菜,蝦球爽口彈牙,粉絲乾身得黎入味,香味噗鼻,不錯的扣
涼瓜炆鴨~太濕太多汁,而且唔夠入味,一般住家也能跟它比上
扣肉煲~配上蒸曼頭食入口無咁油膩
北京片皮鴨~全晚最差最失望的一道菜,本人確實本身好喜歡食片皮鴨,但首先佢賣相唔吸引,雖有㕑師在旁即席切,而係在遠遠看不到的柱後切,,其次皮不算好脆口,肉汁又唔算多,食過比它好食的實在太多了
2015-09-28