2016-01-19 7282 瀏覽
朋友生日想食片皮鴨, 我搵左呢間老字號的俾佢. 我們七個大人一個小孩, 叫左一個套餐. 前菜係酸椰菜及花生, 都好味架, 酸酸辣辣夠開胃. 花生都係淋身的.套餐有一碟拼盤, 蜇皮拼素鵝醬蹄, 都幾大碟的呀, 有海蜇皮, 醬蹄, 素鵝, 仲有一碗醬汁及一醬黃介辣跟的, 醬蹄好味又香, 入味呀, 唔會好硬身, 海蜇都好大條的, 又爽口, 素鵝口感豐富. 好味道.砂鍋雞煲翅, 勁大窩呀, 好香呀, 仕應幫我們分, 真的係成隻雞及好多翅呀. 有兩個包跟的, 不過翅太重手, 有點過咸, 應該係金華金腿太的咸味, 但好味呀. 好足料. 雞肉夠滑, 翅又啖啖都係, 好正呀. D包係出面硬身, 入面軟身的, 加埋D湯一齊食. 就VERY GOOD啦.清炒蝦仁, 賣相都好好, 好多蝦仁呀, 夠爽口, 唔會有腥及雪味, 有些甘笋, 仲要係有圖案架, 仲有青豆. 炒得好好, 唔會好多油的.烤北京填鴨(原隻), 有一碗青瓜條及京蔥條, 一碗烤鴨醬汁, 一碗皮, 這裏的皮係好特別的, 唔會好薄身的, 係厚身的, 感覺係自己做出嚟, 口感都好好的. 比較粗身的. 好味過平時那些薄薄的.師傅幫我們即刻皮鴨出嚟. 鴨
北京填鴨
師傅幫我們即刻皮鴨出嚟.
鴨肉看上去唔會好肥的, 用皮包住嚟食, 加埋D配料, 好夾好好味, 個皮都唔算好肥, 唔會特別脆口, 不過我覺得好香, 好味. 份量都唔少架. 有兩大碗的呀.
北京填鴨
京燒羊肉, 這個係另外點的, 我見食評話好好味, 好多人都會叫, 所以叫左一個例牌試下, 好香呀,例牌都唔少喎, 羊肉好淋身, 又唔會好酥, 但好好味, 唔可以話係JUICY, 但係真的好淋, 又有一種好香的配料味, 羊肉都好入味, 又容易食, 真的好正.
京燒羊肉
北菰扒時蔬, 這個都好大碟, 冬菰好大隻呀, 好厚肉, 下面的係豆苗, 正呀.
椒鹽桂魚, 成條上的, 賣相好吸引, 同埋好香, 加埋D甜酸醬一齊食, 其實有一碟鹽, 應該係加埋一齊食的, 不過我們冇加, 已經好夠味的了, 魚肉好滑, 外面夠香脆, 炸到好鬆化, 好味.
仲有一籠花素蒸餃子, 都有十隻咁多的, 都好大隻的, 入面係素菜, 都好香好味的. 太飽都食唔晒.
仲有高麗豆沙, 又係十個, 好大個呀, 都好味的, 不過如果再鬆化D仲正, 入面的紅豆都好滑又香, 唔會太甜呀.
這一餐實在太豐富呀, 不停的食, 好滿足呀, 仕應服務都好好, 因為真的好旺場, 但我們有一個蛋糕, 呢度係唔收切餅費的, 雖然冇幫我們雪入雪櫃, 但都KEEP起, 同埋都有提供碟俾我們, 又唔會限我們食完要快D離開.
2015-12-11
生日