2010-11-08 853 瀏覽
今年係第3次黎 Oktoberfest, 我本身不好啤酒, 主要約埋朋友, 感受一下氣氛。星期六入場費 HK$180 (包一隻紀念啤酒杯+ 啤酒1杯) (唔飲啤酒的可改要汽水或水) -- 入場費有D貴, 再加埋食野都幾貴食物要另外買 (現金或八達通) , 多款傳統德國菜 eg 各款香腸, 鹹豬手, 燒雞, 燒羊脾等, 另外甜品有 MOVENPICK 雪糕, 黑森林蛋糕, 蘋果酥卷配雲呢拿汁等主菜一般, 鹹豬手似 "炆" 多過 "烤", 少左 d 外皮燒得脆脆的感覺。反而配菜好有驚喜, 推介配鹹豬手的 "芝士薯片" (gratinated potatoes), 由多層好薄好薄的薯仔加醬汁, 感覺好似薯仔做的千層闊條麵, 好好味!! 早知叫廚師哥哥俾多D 不過去 Oktoberfest 主要求氣氛, 食物不能強求太多

2010-11-06