2016-02-02 5747 瀏覽
偶爾想悠閒度過下午,都會心郁郁想來個Afternoon Tea(不是high tea)。半島、洲際、茶園、The Green都試過,心水始終係洲際同茶園,食物質素高,環境又舒服,只係茶園好似越來越貴,所以多數會去洲際,貪佢人少d之餘(以外國人為主,好少強國人),又可以向住大片落地玻璃望維港景,非常relax。洲際平日都有Afternoon Tea供應,Basic的兩位$608,另包兩位餐茶,除左多款法國茗茶,仲有中國茶、咖啡同冰茶,我點左Peach Ice Tea,紅茶、桃味糖漿係分開上,冰係用茶製成,唔怕溝淡。雖然桃味唔太突出,但甜甜地都幾好飲。如果點熱茶的話(包括奶茶),係可以refill。三層tea set架送來了:最高層係塗scone的jam同cream,中層係甜點,底層係鹹點。先講我最關心的scone,分別有兩個原味同兩個提子scone,上枱時仍然暖的。質感屬實淨乾身類型,原味會更乾涸,所以我比較鍾意提子味。厚身的Clotted Cream滑中帶奶香,再加埋微酸的草莓jam非常好食,反而伯爵茶啫喱就麻麻地。通常Afternoon Tea最好味的都係鹹點,呢度都唔例外。由最左邊
通常Afternoon Tea最好味的都係鹹點,呢度都唔例外。由最左邊數起,貌似cream brulee的其實係肝醬,表面都烤到脆脆地,肝醬好幼滑,味道甘香,只係淨食有點唔慣,用來塗麵包應該仲正。左二係煙三文魚三文治,味道係預期中的普通。跟住係炸魚柳,表面香脆唔油膩,裡面肉質結實,都唔錯。最最最驚喜反而係唔知咩東東的紅色球狀物體,原來裡面係一絲絲蟹肉,又有少少辣辣地,好惹味。
輪到甜點,5件都唔算細件,多食真係會幾膩,好彩冇以前做得咁甜。由左數起係chocolate cake、lemon cake、chestnut puff、blueberry macaron、lime puff。最好食都係chocolate cake,層次好豐富,又唔太甜。
食到咁上下,侍應會額外送多樣甜點,今次係迷你雪糕筒,有綠茶同芒果味,芒果味特別香濃好食。
慢慢食不知不覺就hea到6點了,睇住太陽落山真係好嘆。
有機會要去埋四季,聽聞佢的scone相當不俗。
值得去指數: