雅苑座

The Greenery
Openrice有Lunch Buffet的6折優惠券,原價$3XX,6折後真的非常抵食雖然海鮮方面只有長腳蟹、蝦和青口,魚生有三文魚、吞拿魚等大路野,不算特別吸引。但酒店buffet嘛,整體質素總有一定保証(甜品是超讚~)沙律方面有紅菜頭沙律,是我覺得比較特別的~~~之後從熟食入手,值得推薦的是「健力士牛批」健力士牛批,其實是焗薯蓉牛肉,也不知道為什麼改這樣的名字。牛肉的口感像牛腩,非常稔身易入口,調味亦十分好,忍不住添食的一道菜~其他的推薦還有串燒類的,當中比較特別的是有牛脷和雞軟骨,雖然不算出神入化,但勝在少見~咖喱魚柳和照燒雞扒都頗有水準即場有廚師切的薄牛扒,5成熟剛剛好,可自行澆上黑椒汁或蒜蓉汁~喇沙湯(配菠菜、墨丸、蝦)菠菜份量多,蝦普通唔太鮮,喇沙湯少少辣幾好味~中伏位:佢只會問你「仲想要D咩?」但佢唔會問你「要咩麵?」當你「理所當然」地覺得,去麵檔自然會比麵or佢會問你要咩麵的時候.....你會到手上出現一碗喇沙湯菜...的時候才察覺程序上你要主動話要麵先有麵..... 其他的還有點心類和海南雞飯,同事們都說是不錯的啊~~酒店樓下的帝苑餅店好食係出哂名,唔知係同一師傅

但酒店buffet嘛,整體質素總有一定保証
(甜品是超讚~)

沙律方面有紅菜頭沙律,是我覺得比較特別的~~~

之後從熟食入手,值得推薦的是「健力士牛批

健力士牛批,其實是焗薯蓉牛肉,也不知道為什麼改這樣的名字。

咖喱魚柳和照燒雞扒都頗有水準
即切薄牛扒
喇沙湯(配菠菜、墨丸、蝦)
喇沙湯菜
菠菜份量多,蝦普通唔太鮮,喇沙湯少少辣幾好味~

中伏位:
佢只會問你「仲想要D咩?」但佢唔會問你「要咩麵?」

其他的還有點心類和海南雞飯,同事們都說是不錯的啊~~

酒店樓下的帝苑餅店好食係出哂名,唔知係同一師傅定點,雅苑座buffet這邊的cake也是十級讚

cake和小瓶甜品都放進玻璃櫃,要讓店員拿的那一種模式,但就可以確保各蛋糕甜品是在較好狀態之下serve到客人手裡~~
唔知cake的種類會唔會成日變,但真心激讚呢個buffet的cake!!
超級超級超級超級超級推介花生醬朱古力cake(剛巧沒放名牌,不知確實cake名字)
中間果層花生醬,初時食落口,諗左好耐「呢種熟悉的味道到底係咩呢?」
初頭諗係咪焦糖味,後尾終於突然驚醒原來係花生醬!!!
又有邊個諗到,有人會加花生醬落去整chocolate cake??
非常新鮮的配搭,但個效果真係非常match & delicious!!

new york cheese cake亦是另一推介,芝士味超濃,入口即溶的口感亦處理得十分好

藍莓芝士餅就屬於硬身的芝士餅,平平無奇~
抹茶紅豆蛋糕雖然特別,但都被其他cake比下去,不算印象深刻。
Tiramisu正常味道,不突出。
Haagendaz
雪糕是Haagendaz,朱古力和咖啡味都好好食,有保証,雖然我還是較喜歡M字品牌的雪糕~~

Weekday 公司team lunch,時間和胃口有限.......但總算食哂想試的

最重要是一定要食呢度的甜品蛋糕啊
2015-09-02