雅苑座

The Greenery
2015-05-15 10889 瀏覽
早幾日因為囡囡考試成績考得很好, 答應了請她去食buffet作為獎勵.聽聞Royal Garden Hotel的Greenery coffee shop做緊法國風味自助餐,因為法國出名多美食, 加上朋友話網上下載Open Rice coupon仲有七折優惠只係$430.00, 又好耐無去了, 所以帶囡囡去試吓!在這buffet中, 找回很多久違了法國美食, 如法式焗釀田螺, 紅洒香橙燴牛尾, 保雲酥羊架及香草檸檬焗春雞, 再加上每人一份的香煎油㓎法國鴨肶伴西蘭花沙律, 真的找回不少當年和老婆拍拖時食法國餐的感覺.除此之外, 囡囡一定唔少得的即嬈壽司, 雜錦魚生, 法國麵包蟹, 阿拉斯加大蟹腳及龍蝦仔, 我就最鍾意嗰件又厚又嫩滑的美國燒牛肉, 加上香煎法國鵝肝配上紅桑梅汁已經值回票價. 老婆就好喜歡自選即烚海鮮, 蟶子, 貴妃蜆配以法式龍蝦湯或喇沙湯底, 她說海鮮好味, 又唔拍肥.連甜品都添上很多法國色彩, 有法式紅酒燴梨, 蘋果杏仁撻, 聖安娜餅及金萬利沙巴翁伴雜莓和即煎班㦸, 我特別介紹的甜品就是那不起眼的法式焦糖燉蛋, 甘香滑溜, 非常回味.地方環境優美, 又有現場歌手演唱, 這餐
地方環境優美, 又有現場歌手演唱, 這餐buffet每人都食得好開心, 我答應囡囡如果下次再考得好成績, 一定再帶她再來食過.
2015-05-13
紀念日