第一次同朋友嚟試著名長壽司。我睇睇個餐牌,有長壽司便當,一場嚟到梗要試下啦!但心諗,咦?日本啲便當樣樣都係丁咁多,唔飽架喎!於是改變策略,同朋友一人一個便當,再加小食啦!正揀小食時,咁啱畀我見到長壽司併盤,啱哂!我叫咗個三文魚豚肉鍋便當配烏冬 ($6×),配菜有花生雜豆 (唔知用咩醬料撈)、味附螺肉、雜菜沙律同和果子。烏冬份量好足,三文魚剛熟軟滑,豚肉唔嚡冇渣,不過黐埋一大舊係唯一敗筆。配菜方面,花生介乎脆與唔脆之間,感覺奇怪;螺肉辣到冇命;沙律毫無特別;和果子唔太甜但粘口。另外叫咗個八吋長壽司併盤 ($11×) share 食。總共有 10 件,包括三文魚、吞拿魚、鰻魚等,好抵食。醋飯堅挺唔易散,刺身新鮮,鰻魚好肥美。今餐整體嚟講好滿足,好飽。有機會會再嚟試午市放題,因為見到呢個餐牌好吸引:

三文魚豚肉鍋便當

另外叫咗個八吋長壽司併盤 ($11×) share 食。
八吋長壽司併盤

2014-10-27
  • 三文魚豚肉鍋便當,長壽司併盤