2014-03-23 5057 瀏覽
好耐以前已聽過餐廳大名,當時尖沙咀店仍未開業,總店亦以八吋長壽司打響名號。但由於喺元朗等候人數太多嘅關係,所以仍未前往一嚐其味。直至今日,終於有機會一試。雖然此店於佐敦、尖沙咀旺區營業,但感覺上較為隱蔽。一入店舖,燈光較為昏暗,被招呼至近窗的位置,由於二人枱關係,感覺上仍較為狹窄。但整體感覺上仍可以接受,且乾淨整齊。是次選擇咗 2件帶子花之戀(A),蟹棒,鰻魚八吋長壽司各 1件(B),以及金田和風刺身龍船 1份(C)。A:以帶子配上花之戀還是第一次見,所以立即落單。落單後隔咗五分鐘就上枱。乍看整件份量不大,可惜我還是未能將之完好無缺夾起。其實依個同普通的無甚分別,只係師傅放沙律醬及蟹子前加上帶子,但少少嘅變化已令整個食物嘅感覺唔同晒。帶子非薄切,而且咬落仍有其鮮味,但三文魚卻只是一般而已。B:點了兩款不同嘅壽司,亦好快上枱。終於可以食到八吋鰻魚壽司,感覺上的大滿足。味道方面,燒鰻魚汁夠稠,味道剛剛好,不會太甜或過鹹。至於蟹棒當然由我另一半品嚐,根據其餐後結論,蟹棒感覺上不太好,而且質感比較似蟹柳。八吋長更顯得有啲狼狽。故此不推依款壽司。C:此套餐先嚟一份蟹子沙律,份量剛好適合二人,且蟹

但整體感覺上仍可以接受,且乾淨整齊。

C:此套餐先嚟一份蟹子沙律,份量剛好適合二人,且蟹子蟹柳都唔少。特別嘅地方在於嗰沙律醬並非已一早落定,而係另外分開上,變相由客人自己控制份量。賣相與一般日本料理無疑,沙律醬比較較好,較一般所用的香一點。

用畢之前三樣菜後,刺身龍船上場。刺身有三文魚,八爪魚,螺肉。然後有三文魚小卷,5件八吋長壽司(三文魚,八爪魚,鱆紅魚,魚及玉子),雜菜天婦羅,3式串燒(茄子,雞軟骨,雞腎),1份和風牛肉煮。

刺身較新鮮唔乾身,但亦非太過濕潤,食材本身味道令人極想追加,但雙眼已望見下一樣食物 - 三文魚小卷。雖然是小卷,但所用之三文魚並非下等,食落仍有魚嘅油香。

至於 5款壽司嘅感覺都唔錯,用料新鮮,食落當然此頰留香。但當中仍有不足之處,玉子可能因太長關係變得易散,且味道過甜已失去蛋味。

而天婦羅及串燒則比較一般,唯獨茄子串燒較特別,燒得特別出色,不會太乾身,惹味非常。

最後就係和風牛肉煮,如果配上飯則比較好,否則現在嘅情況變成太咸,令人得不到完美嘅感覺。或於當中加上烏冬已不錯。

另外,店員較好嘅招待態度令人欣賞。本身坐於窗邊位置,因為龍船關係而轉枱,提議時態度良好,感覺舒服。加上餐廳備有wifi及外置充電器,更值一讚!
2014-03-21
  • 三文魚腩刺身