陳金:今日同ADAM兩個人去左輿記,靜靜地.好多人都話去到興記「冇招呼,黑口黑面」,可能我有食神啦, 唔係同佢地特別熟但每次都好好招呼.薑蔥炒蟹:來得食避風塘嘢, 一定要食炒蟹, 呢度嘅炒蟹我覺得已經係去到「冇咩好挑剔」嘅LEVEL, 蟹是揀手靚蟹,肥大,肉厚, 膏係可以挾來食嘅, 食肉蟹要「夠件頭」!蟹件有油泡過, 吃起來邊位油泡地方係香脆,裡面就啖啖肉,肉質豐實,滑又軟, 滲入少少薑蔥香味, 好味得緊.六小福拼盤:我為食,白灼我次次都叫拼盤,哈哈,咁就乜都有!拼盤即係海蜇,粉腸,豬脷,豬肚,水魷,菜(今次係韮菜花).海蜇好爽好大片,水魷又挺身又爽,粉腸,豬肚,豬脷, 我覺得係「同一類」嘅食物, 處理得好乾淨, 吃起上來冇「異味」, 根本就係好嘅材料,簡單白灼加醬油已經好香好好味, 菜亦係新鮮的嫩的, 同ADAM兩個人食其實分量好多, 不過都食晒,哈哈!豬什湯瀨:實而不華嘅一碗粉, 豬什係新鮮又處理得好, 瀨粉個麵底亦係好貨, 加上清香嘅上湯, 味道好得來又平實.好多人話佢收得唔平, 咁話時話人地又冇話過賣點係平喎其實,哈哈!對我來講, 食物質素最緊要.
陳金:

今日同ADAM兩個人去左輿記,靜靜地.

薑蔥炒蟹:

六小福拼盤:

豬什湯瀨:

對我來講, 食物質素最緊要.
2013-04-08