2015-06-25 3008 瀏覽
開左account 好耐第一次的起心肝寫食評 ,原因係呢間廿年老鋪就快要搬遷。鐘愛日本料理既我向來係鷲澤先生既粉絲,隔一排就心郁郁黎食下野。聽到侍應上星期同我講此老店終於敵不過日漸高企既租金要搬去隔黎街樓上店,當然要同老婆大人黎支持下。道最出名係佢既omakase ,如果第一次黎唔知點咩菜,omakase 係最好既選擇。但我都係中意自己係餐牌點中意既菜最為過引首先係人人有份既前菜鷲澤先生推介我食呢個日本小番茄,一個字 - 好鮮甜!靚既吞拿魚已經越黎越少,好似道呢種小店仍然能夠入到咁靚既Maguro 真係只能比10個讚! 肉身乾得黎又好多魚味!熟成得岩岩好又不失魚既新鮮!好多香港人中意食Toro ,但我始終覺得Toro 太肥有d 漏,Maguro 魚味更重更岩我口味!香港人唔係人人中意食鯖魚,覺得係平魚又醃過,係次等貨。但其實醃鯖魚係最考日本師傅既工夫。無論係頂級壽司店還是高級割烹店,所有師傅都有獨門秘技去醃鯖魚,鯖魚既味道不但反映師傅既功力,更係一家餐廳水準既指標。我敢講,道既鯖魚係全香港做得最好既二,三家。醃得入味之餘又夠乾身但不失醋味,老婆大人最愛,通常都留多兩舊佢食呢度既池魚碎切

首先係人人有份既前菜
鷲澤先生推介我食呢個日本小番茄,一個字 - 好鮮甜!
呢度既池魚碎切又係鎮店之寶。鷲澤先生話佢只會用手釣池魚。我唔知手釣同網捕有什麼分別,只知道既池魚細條D但肉質較有別家更有口感。而且唔醒。重點係配池魚既薑蓉極之有味!唔知有咩配方令到D薑蓉可以咁香!道既池魚配薑蓉鼓油有別家高級壽司店吃不到的味道!每次黎都會叫!
豬肉柔煮。另一老婆至愛。有D似港式清湯腩既味道。豬肉同蘿蔔蚊得夠淋入味,木魚湯既清香滲哂入D豬肉度,另一水準之作。
小弟極中意明太子,見到有炸明太子當然要試下。道既炸粉非常出色,薄得黎又好有獨特既味。拍得住高級天婦羅店。
今日特選有燒花魚,類似香港人食既咸魚。燒得香口乾身。另一水準之作。
最後以三色飯作結。之前講過小弟對Toro不太喜好。但呢個三色飯既Toro 係碎切後架鼓油白蔥撈埋一齊,極好味!配埋海膽同三文魚子成為一個日本海鮮市場特色既海鮮丼。

今次唯一可惜既係食唔到麵豉雞肉茄子同左口魚薄切。希望下次係新鋪可以食到。

總結:
一間只能座十五人既小店可以係棉登徑迄立不倒二十載,當然有過人之處。有食家講過一家日本餐廳既菜水準如何,取決於佢既木魚湯底做得好唔好。道既湯底味道二十年不變,全因鷲澤先生每日都用心調製湯汁。鷲澤先生雖然脾氣有點古怪(偶然會發脾氣),但睇得出客人欣賞佢既食物時佢既喜越。就係對食物既執著同堅持,鷲澤先生係棉登徑才能打出名堂。

眼見幾年前棉登徑只得見城同道兩家到而家成街水準參差既食肆,有點為道感到不值,希望搬到租金較平既新舖後鷲澤先生能繼續努力,帶更多高水準既日本地道料理比香港既客人。

2015-06-25
  • 池魚細切,醋醃鯖魚