2016-01-24 570 瀏覽
天氣凍個個都唔想郁,晚餐都唔想煮咯,一家三口落街食,佢地話唔喺好餓,唔想食飯,想食麵,豚王又出名又近就嚟咗豚王,雖然店面比較細,但坐得都算舒服,而且比較乾淨。日本feel,鵝黃色燈光,喺咁warm嘅環境食野,個人都冇咁凍。我點最普通嘅豚王,原味豬骨湯,湯底好濃嘅豬骨味好清甜,飲多都唔會覺得膩。豚肉肥瘦適中,口感細膩,叉燒我揀咗肩肉,肩肉無腩肉甘肥,肉質好鮮嫩,唔會好硬。麵好爽滑。老公比較重口味揀咗黑王,成碗都喺黑嘅,真喺名符其實囉。個湯充滿墨魚汁嘅味道,好香好濃。鮮美嘅墨魚汁加上芝麻更加香。叉燒佢揀咗腩肉,腩肉有雪花紋嘅,肥瘦相隔,入品爽滑。食完嘴同牙都黑曬。勁!貪靚嘅朋友仔諗過先好點喎。囡囡點左翠王,翠王喺青綠色,望落好靚,用咗唔同嘅蔬菜製成調味料嘅,有橄欖同芝士粉嘅香味,個湯濃而甜。囡囡怕肥同我一樣揀左肩肉,佢話好好食。來豚王點可以冇糖心蛋嘅,蛋白好嫩,蛋液系金黃色嘅流心,半生熟且無腥味,食落仲有d 甜,對得住糖心個名。
2016-01-07