2015-08-22 760 瀏覽
今日口痕想食拉麵,放咗工之後去左尖沙咀嘅豚王食晚餐。去到甘啱有位,於是就坐低叫咗一碗豚王拉麵。食嘢一定要先試原味,所以叫咗豚王。上菜速度極快,拉麵唔使五分鐘就嚟到,啱晒肚餓ge我。腩肉比較多肥膏,肩肉就好多肉。鍾意食肉嘅我叫咗肩肉,配合特濃、特肥、多蒜味嘅湯底,碗拉麵簡直係無得頂。第一次食嘅朋友,可以叫餐廳另上辣汁,隨自己口味加多減少。食到一半覺得口味好悶,可以試加蘋果醋,又係另一番風味。湯底又湯底有少許偏咸,不過我依然將成碗湯飲晒,為咗睇碗底嘅字 。唔好以為太麵等於粗麵,只係一啲扁少少嘅幼麵 。鍾意食粗麵嘅我都覺得太麵整得唔錯,條條分明,所以始終冇失望。我見廚房師傅將太麵煮熟之後係空中拋幾 下,等啲麵條唔好癡埋一齊,可能就係因為咁所以啲太麵咁好食!會繼續去 !
豚王

會繼續去 !