2014-11-30 2195 瀏覽
由於食唔到韓燒,唯有轉戰食拉麵啦~ 我自己諗無可諗,所以就去左棉登徑嗰邊食豚王。 其實,我自己對豚王都已經失哂信心,由最初開業,我叫my boy 去左等1個鐘都為左食佢碗麵,到最近嗰次食沙田分店,質素同食味千無分別啊! 但人總有神推鬼恐嘅時候,你話到時呢條街間一蘭開左,我仲會嚟食嘅話,咁可能我只係貪呢度唔使排隊。我地一入到去舖頭,店員們講左一堆日本歡迎我地之後,安排左我地坐嘅位置,就一直用普通話同我講野,嗱~ 其實我好反感 ! 因為我入嚟已經用廣東話同你講2位,點解你仲要同我講普通話呢? 好明顯店員唔係好留心。店裡面有bar枱嘅坐位,好有日本拉麵店嘅感覺亦有呢種可以排排坐嘅枱,對比起沙田啲圓枱,呢度總算有返啲食拉麵嘅感覺。呢度有餐牌睇到有啲乜野食,店員話今日限定王(醬油王)已經賣哂,但我留意到嘅唔係限定王賣唔賣哂,而係點解以前嘅日本師傅變左做呀嬸架?!  我覺得豚王呢種自助式嘅表格剔係好,因為我對麵真係好有要求,最低限度我唔想啲麵係好「淋」,所以有得剔麵嘅軟硬度對我嚟講係好重要。以下係我呢選擇~ 枱面上沒有日本茶,反而是檸檬水,個水壺仲冒緊水,仲係keep住凍,呢個非常好~ 加上呢度

店裡面有bar枱嘅坐位,好有日本拉麵店嘅感覺
以下係我呢選擇~
加上呢度好多配料,我特別鍾意呢度嘅白芝麻,真係好香啊~
我等左20分鐘後,我個赤王終於都嚟啦~ 其實我唔明點解20分鐘先上到菜,真係太慢啦嘛...... 湯底比起中環店無咁濃,不過即使我剔湯底普通,都依然係咸,可能再加左一舊辣肉~ 總算係夠辣味~
赤王
呢個溏心蛋無放係個麵度,反而係另上,我覺得個黃唔係好夠,同埋幾乎係一啲微熟嘅黃都無,還可以啦。
叉燒好薄,好似塊煙肉咁,又無乜味,可能真係要叫豚角煮先有返咁上下。麵質煙韌,不過我覺得最有拉麵嘅口感,始終都係沾麵~
總括而言,呢個拉麵係普通之上,但又未係叫好好食,豚王竟然比起美心集團旗下嘅五行遜色,老實講,真係出左名就唔使理個質素?
btw, 12月份嘅限定王係生姜王,因為我好鍾意食姜,所以我12月一定會去中環豚王食一次 !
2014-11-29