2015-01-21 2292 瀏覽
經常聽同事講話呢度蜆烏冬好味好好味,但事關我個人長期係港島區既關係,我根本就冇機會黎試。今次剛剛係大陸返黎,尖沙咀落船,即刻醒起要黎試下 一向都鍾愛蜆同烏冬既我,幾乎冇任何原因我會唔叫呢個,但係!但係!佢有2款蜆烏冬點算好,最後唔比男朋友揀叫晒2款蜆烏冬1個黑椒,1個香辣。依然一貫作風既我地,必定先試試個湯。白色既黑胡椒,好香,好濃郁好甜既湯底,但間中1啖"北"中啲胡椒會辣辣地。紅色既係辣味面豉湯底,比起黑胡椒那個更濃味,面豉味重,辣味對我黎講剛剛接受到,再辣就食唔到了。烏冬質感幾好,唔會太冧,襯埋個湯1齊食,正!好好味!唯一既缺陷係....啲蜆竟然有沙!!!低級失誤,唉~有1點點失望,但不影響湯底同烏冬既美味,或許....下次不應再叫「蜆」了。總括黎講,我偏愛白湯,因為紅色既辣面豉太濃味,蓋過晒蜆既鮮味。白湯濃郁得黎係鮮甜的,烏冬質感好好,彈牙不太冧,很不錯!
點算好,最後唔比男朋友揀叫晒2款蜆烏冬
1個黑椒,1個香辣。
万豚屋