2015-08-19 4383 瀏覽
是日相約好友到月一次食大餐,今日的主題係法國菜,想一嘗法國菜又唔想付出太昂貴而有所失望,朋友便精心挑選了這間價錢中等的法國餐廳餐廳位置不算好找,要兜多兩個圈先搵到,但地方環境算是舒服餐廳上有不同的主食,湯,頭盤,甜品,可以散叫,也可叫餐! 頭盤我選了黑魚子 gillardeau 拼沙律,Gillardeau 這隻蠔未免係選擇2號蠔,size 比較細味道好淡,但黑魚子的味道清甜,為蠔的不足拉回不少分數,如果下次,我會試下田螺全名唔記得,內容係海皇雜菜湯,creamy 程度一般,但食到有尤魚八爪魚仔,加上個湯basic 好入味,呢個唔錯個主菜叫左牛柳拼大蝦,大蝦煎得好香,牛柳要左五成熟,個熟到岩岩好,做到外脆內軟,而生肉部份亦唔會係全生肉,因為有d 餐廳外面的肉好食,但中間生得好緊要, 呢度絕對唔會係咁, 而雨面配碟的薯泥亦打得非常幼滑,而朋友的肉眼扒味道口感肉質更勝牛柳,下次可一試最後甜品係Tiramisu. 呢個唔算有驚喜,反而友人的apple crumble 上面的雪糕令人非常意外,因為係肉桂味架!!! 大家都好欣賞,爭住試tim!!

餐廳位置不算好找,要兜多兩個圈先搵到,但地方環境算是舒服

餐廳上有不同的主食,湯,頭盤,甜品,可以散叫,也可叫餐!

最後甜品係Tiramisu. 呢個唔算有驚喜,