2012-06-30 60 瀏覽
拎住張SOGO嘅$100現金券,買唔到咩衫褲鞋襪,就不如去佢個祟光超市裡面個美食廣場食咗佢算咯。因為撞正祟光啲折扣日,祟光超市逼滿人,排隊俾錢嘅更大排長龍,搞到個美食廣場感覺更擠擁。所以,都無乜心情逐間逐間食店慢慢睇、慢慢研究食咩好,只係隨意揀來「秀吉」。$100揸手,自不然食盡佢。除4款便當,主打食物仲有日式燒餅、奄列炒麵、鱆魚燒。先揀一款最貴嘅便當「鰻魚炸雞肉丼」,加多一份「燒餅炒麵八爪魚球」,要多兩個大判燒拎走當下午茶,應該差唔多近$100,點知依日折扣日,連食店都有九折,所以,可以叫多罐Zero可樂!鰻魚炸雞肉丼 $52便當一共有4款:鰻魚炸雞肉 $52、雜錦燒餅 $45、雜錦雞串炒麵 $38同豬頸肉炒麵 $38,每款都配綠茶一杯,圖文並茂之餘,有晒實物模型做參考,而出嚟個便當跟個樣板又唔差得遠喎。講番個便當,首先就係幾足秤,無論飯呀,餸呀,都堆得滿滿,可謂份量十足。便當有齊鰻魚、炸雞粒、炸雞捧、香腸、蟹柳、炸豆腐、辣泡菜同野菜,陣容鼎盛。不過味道就不過不失,除鰻魚食落油潤甘香之外(可惜只有兩件仔),其他餸料就比較平庸,屬快餐級質素。燒餅炒麵八爪魚球 $36日式燒餅、奄列炒麵、

,所以,可以叫多罐Zero可樂
鰻魚炸雞肉丼 $52
燒餅炒麵八爪魚球 $36
日式燒餅、奄列炒麵、八爪魚球有多款指定配搭,共有6款A-F,唔算貴都係$25-$36。我哋又係揀個最貴嘅,有齊燒餅、炒麵、八爪魚球。
燒餅,主要都係薯仔絲同啲粉漿,勝在個汁醬好味,再唧上沙律醬,酸酸辣辣,幾惹味。配上木魚碎,面頭有塊煙肉,都算唔錯
;而炒麵呢,加入椰菜、甘筍片、豬肉片同炒,可能係炒定晒,所以入口只係微暖,而且亦較為油膩;八爪魚球就最唔得,厚粉,有啲熟唔透嘅感覺,八爪魚韌過擦紙膠,都幾失望
大判燒 $7
味道有紅豆、吉士或鴛鴦,外賣咗兩個拎走,所以每款一個。因為拎返屋企當下午茶食,所以食嘅時間已經係事隔都兩、三個鐘頭之後嘅事,始終無新鮮熱辣即食咁好,但燒餅外層依然好鬆軟,無論紅豆或吉士,都落得唔手軟,薄薄外皮內裡填滿餡料
。味道方面,紅豆稍勝吉士
,紅豆味道較為清甜;吉士則蛋香不強,亦因為攤凍咗變得無咁滑。
吉士味大判燒
紅豆味大判燒