2011-01-26 1848 瀏覽
年近歲晚,相約幾位好朋友食團年飯,其中一位識飲識朋友推介福滿樓,所以就一行五人去試試!酒家環境古樸,但係近九成滿,亦有唔少外籍人客,估計食物水準應該有保証啦!頭盤小食點峨嵋醉豬手、和味拍青瓜。豬手軟硬適中,帶有酒香,好好味!拍青瓜就有蒜粒混入,帶出醋香,好好味!主菜點片皮鴨、糊椒蝦、蜜汁火方同香煎黃花魚乾。片皮鴨香軟,蜜汁火方夾雜香甜軟脆,必試!由於本人唔食海鮮,所以形容唔到糊椒蝦同香煎黃花魚乾有幾好味,只係同行朋友讚不絕口,睇都係美味之選啦!甜品有陳波皮紅豆沙同紅豆糕,紅豆沙細滑綿有濃濃陳皮香,而紅豆糕清甜。另外一提係酒家D茶亦係推介之一,我點烏龍茶,茶下咽後有回甘架!部長Jason推介我試桂花茶,果然好介紹,桂花香撲鼻,茶味清甜!總結係,酒家食物有水準,服務亦佳佳佳佳佳,一定會再去架!
峨嵋醉豬手
和味拍青瓜
片皮鴨
糊椒蝦
蜜汁火方
香煎黃花魚乾
陳年花彫
陳波皮紅豆
總結係,酒家食物有水準,服務亦佳佳佳佳佳,一定會再去架!
2011-01-25
團年飯