2009-08-04 528 瀏覽
星期日參加了在尖沙咀帝廷皇宮舉行的婚禮。場地主調以宮廷佈置為基礎,配以大量水晶燈飾,以營造冠冕瑰麗之感。長方型的大堂裡有數根大柱,部份桌子的視綫因而受阻,略有點美中不足。至於服務,則只屬中規中矩,待應們不夠主動細心,上菜時亦令人有「趕收工」之感。說回食物,菜式其實都是大同少異。鴻運脆皮乳豬全體:乳豬放涼了,所以唔夠脆。肉質唔肥,食得健康。金巢海中寶:海中寶有蝦、帶子及珊瑚蚝,配以菜作點綴。和乳豬一樣,餸菜放涼了,「金巢」亦失了脆口感。翡翠玉環瑤柱甫:OK。百花釀蟹拑:可以做得更香口更豐滿一點。紅燒菜胆大排翅:比較失望的是翅湯太杰,影響了整體的觀感與味道。有時心裏都有個疑問,為什麼咁多厨師調教嗰翅湯時都咁重手?!原隻蠔皇鮮鮑魚:鮑魚幾腍幾好食,唔錯。清蒸大海東星斑:果然係大東星斑,條魚真係好大條,而且肉質唔鞋,OK!當紅脆皮燒雞:太飽喇,無食到。幸福炒飯:太飽喇,無食到。雙喜金菇炆伊麵:太飽喇,無食到。百年好合:一般。美點雙輝:無我最愛的中式餅仔,取而代之係西式糕點及「白兔仔」。合時鮮果:大大個鮮燈。都係嗰句,婚宴嘅食物唔重要,最緊要係一對新人幸福開心。再祝他們新婚快樂,白頭到老,恭喜

翡翠玉環瑤柱甫:OK。
百花釀蟹拑:可以做得更香口更豐滿一點。
原隻蠔皇鮮鮑魚:鮑魚幾腍幾好食,唔錯。
當紅脆皮燒雞:太飽喇,無食到。
幸福炒飯:太飽喇,無食到。
雙喜金菇炆伊麵:太飽喇,無食到。
百年好合:一般。
合時鮮果:大大個鮮燈。

都係嗰句,婚宴嘅食物唔重要,最緊要係一對新人幸福開心
。再祝他們新婚快樂,白頭到老,恭喜恭喜
!!

[2/8/2009; Sun]