2015-01-04 461 瀏覽
係厚福街簡單食左少少野,特登留肚去幫襯甜品工房。平時見門口排隊啲人多到去隔離舖,今晚早少少希望可以去朝聖下啦。等左十分鐘左右就入到去,裡面啲枱坐爆哂,真係好多人好受歡迎。叫左個紫葡之戀, 聽講係鎮店之寶,當然要試下啦。紫葡之戀好特別既提子沙冰,好香甜既提子味,伴隨沙冰上有不同配料:原粒葡萄,小丸子,同埋香芋雪糕糯米滋。沙冰上面亦有粒粒爆珠仔,食落口感覺好得意,好似食緊日本蟹籽刺身咁。整體黎講呢個甜品都幾好味,好香濃好甜既提子味,難怪係鎮店之寶,值得一試!另外仲叫左個椰皇天寒地凍當然要食個暖笠笠既甜品,好重椰子奶香味,裡面有幾位椰肉,仲有兩粒湯圓。個人認為餡料太少,如果多幾粒湯圓同椰肉會比較好,而椰殼上既椰肉亦好難整到落黎食,口感唔係好足夠,加上奶味太重,老實講未必個個接受到,有機會可以試下另一款^0^整體黎講,甜品工房唔算貴,食物外型已經抵返哂,下次無咁多人排隊會再試其他甜品!

叫左個紫葡之戀, 聽講係鎮店之寶,當然要試下啦。

紫葡之戀
紫葡之戀

另外仲叫左個椰皇

2014-12-30
$60 (宵夜)