2015-12-07 4938 瀏覽
我同老公本身都好鍾意食芝士火鍋,平時响屋企都會自製嚟食,為咗慶祝結婚兩週年,我哋都特登揀間食瑞士菜既餐廳,重溫一下度蜜月瑞士火鍋既味道。而我哋就响瑞樵閣同瑞士餐廳選擇,最後因為上網睇到報導話呢間好正宗,所以先試呢間平民版瑞士餐廳。Meun一到手,即刻揀個心水芝士火鍋,本來想揀無酒精火鍋,但只得一款配薯仔,而雞肉本身唔太好,所以揀咗有酒精既"牛仔肉丸芝士火鍋配香草/蕃茄跟新薯及法飽,但要求少d酒囉。芝士鍋味道,絶對好味過Classified,因為白酒唔會蓋過芝士味,唔太咸唔太淡,芝味恰到好處,而鍋入面既肉丸,完全食唔出牛味,似豬肉丸多d但好味既,再配上法包及薯粒,簡直好味到要全部芝士KO晒佢。之後嚟既一道菜係"瑞士炒牛仔肉配磨菇忌廉汁跟瑞士薯餅",最想讚係個汁,我本人覺得好味過主角,薯餅不過不失,只係炸得香脆可口,味道似响吉之島買過既一隻美國薯餅,而牛仔肉則一般貨色,沒什麼可評。品嚐完以上兩款美食,我同老公已飽得8899,但為咗影幾張相留念,特別叫咗個甜品,餐廳方面會幫我哋响碟上面寫字,朱古力mousse配櫻桃酒係店員推介,但有酒成份,所以我哋揀咗另一推介既"罌花子撻配炒金蘋果及雲呢哪雪

品嚐完以上兩款美食,我同老公已飽得8899,但為咗影幾張相留念,特別叫咗個甜品,餐廳方面會幫我哋响碟上面寫字,朱古力mousse配櫻桃酒係店員推介,但有酒成份,所以我哋揀咗另一推介既"罌花子撻配炒金蘋果及雲呢哪雪糕",一上枱真係覺得靚同特別,罌花子撻味道好似有d少少肉桂味,感覺清新,雪糕應該係用movenpick,而金蘋果好香我最鍾意。
至於環境,真係好有瑞士小屋餐廳feel,服務方面都唔錯,有機會都會再嚟食過,因為好味兼價錢親民。
2015-12-03
紀念日