2014-07-19 8029 瀏覽
今日放左工的時候,有同事提議去食放題,係決定之際,就揀左尖沙咀寶勒巷的漁屋。我地無book位,但等左十七分鐘左右,都已經好快有位。再細心一睇佢地的招牌,原來仲有荃灣兩間分店添喎。水吧位置係半開放式設計,可以見到師傅埋頭苦幹整壽司同剌身。埋位的時候,先見到已經擺晒工具,set好晒枱,然後最吸引我地係點食紙,即刻二話不說每張都點d黎食,樣樣五件呀十件呀咁寫,未食先興奮,因為點食紙上面的食物相當吸引,我地都毫不留手加完又加,Wa!之後無幾耐d我地所點的食物好快送上枱,將d食物一碟二碟擺設得好精美,尤其係剌身同天婦羅,成座擺設飾物咁,先有賣相,色香味俱全!剌身每款都鮮甜美味,特別係三文魚,好肥美滑潤。之後再黎左其他燒物,都好食到不得了。壽司有非一般的火焰壽司,將魚生燒得半生熟咁,將魚生整到慢慢融到入口咁,非一般的感覺。除此之外,我地仲食左地獄炒蜆同羊架,都係唔錯嫁!之係黎到戲肉la,食甜品,我一口氣食左兩杯雪糕杯。食到飽一飽,先肯埋單走人。
燒物
沙律