2015-11-25 792 瀏覽
OT後去咗尖沙咀尋食 , 發現尖沙咀有間上樓泰菜仲要係有戶外位置, 適逢秋高氣爽, 可以坐在室外位置應該很不錯 !突然間覺得同大自然好親近, 望著心情都輕鬆不少 !今次兩個人被安排在戶外和室內之間的二人檯, 整晚坐著感覺都幾得意 , 我既左邊有冷氣, 我既右邊有微微自然涼風吹送室內環境講番今次食乜東東泰式柚子沙律 ~ 望落個都OK , 柚子肉有光澤又飽滿新鮮, 食落口 .... 嘩! 都幾辣, 我係BB辣一族, 食完要不斷飲野降辣, 但味道是可以的, 只係相對較辣 !依杯凍飲叫個CINDERELLA , 係無酒精特飲 (MENU內MENTION有PINEAPPLE JUICE, ORANCE JUICE, 石榴汁, SODA) , 但我覺得果汁份量可以重手番D , 我飲唔出菠蘿味同石榴, 只係橙味就明顯些少  (68蚊既質素唔太值)依鍋係乜東東? 原來就係酸辣海鮮湯 (由於我唔食椰汁, 所以同行飯腳嚟食泰菜無得試冬蔭公 , 哈哈)我都係第一次飲泰式既酸辣湯, 其實除咗冬蔭公 , 我唔知仲有其他酸辣的泰式湯, 今日見識過了 ! 睇個樣其實都唔覺得佢辣, 只係嗅到酸味和海鮮味.  這個海鮮
突然間覺得同大自然好親近, 望著心情都輕鬆不少 !

室內環境

講番今次食乜東東
CINDERELLA
酸辣海鮮湯
睇個樣其實都唔覺得佢辣, 只係嗅到酸味和海鮮味.  這個海鮮湯份量是小的, 大約有4碗的份量.  內裡有大頭蝦/青口/魷魚和一些香葉辣椒配料 .

同行飯腳一向都好食得辣, 但居然提我一定要慢慢飲喎 , 佢話覺得好好好辣 ~ 我就打醒12份精神好輕輕咁試咗一口 ... 但又無乜野呀 ?!  唔知係咪個柚子沙律既辣仲留咗响口同喉嚨 , 有丁點麻木咗....再慢慢慢慢咁飲, 吞下的時候就FEEL到D辣 , 但又未至於辣到飲唔到 , 好快我就清咗成碗湯, 我估計可能因為我慢慢飲之餘又無攪動碗湯, 又無飲到辣椒籽 , 所以避過嗆喉 !
酸辣海鮮湯
開始飲第二碗的時候, 個胃開始感到有火燒感覺了..... 最後食晒D海鮮, 剩餘少半碗真係頂唔順
串燒沙爹牛
串燒沙嗲牛 ~ 牛肉夠稔 , 個沙嗲汁味道可以, 如果多D花生會再正D !
泰式春卷
泰式春卷 ~ 春卷釀得滿滿 , 內有芋頭/粉絲/蔬菜絲, 整條炸得夠香脆, 內裡不會乾淨淨, 不錯 !
芒果糯米飯
芒果糯米飯 ~ 芒果肉帶點酸但還可接受 ; 椰汁另上, 糯米飯夠稔食落軟綿綿但有椰香味, 所以不是我杯茶 .  我諗鍾意椰汁的會好喜歡 .

唔知係唔係尖沙咀少有泰菜又少有有戶外位置, 所以整晚所見都人流不絕 !
晚上約下三五知己飲下野傾下計其實可以考慮下這處 , 眼望氣氛很像不錯。
題外話/補充資料: 在尖沙咀有如此環境既食肆, 真係喜出望外
2015-11-23
泰式春卷