2015-08-26 632 瀏覽
因為最迎轉左新工, 所以成日係尖沙咀搵食, 走到柯士甸路,找到是次想去吃的武士拉麵聽說這裡制作湯底十分嚴謹!這裡只有 BAR 枱, 開放式廚房,抽風不錯,完全沒有油煙味。店內坐位不多,大約只有十個位一字排開,因為係晚飯時段,我地等左差吾多20分鐘,終於到我地喇!「武士拉麵」用足心機製作嘅湯底,濃湯是以大量豬骨長期熬燉出白色的濃湯、熬成豬骨香湯。湯底熬八小時。上桌時湯底熱辣辣香氣更足。濃郁卻不油膩的濃湯,豬骨味濃,飲了湯口,感覺嘴巴有膠質黏黏的,湯底十分足料。,吸引不少女性客人。麵裏面有2片紫菜、1塊豬肉同埋1隻溏心蛋; 然而份量就頗少,真係一個超細的麵餅,拉麵的口感麵身爽滑彈牙,那塊豬扒都算淋,不會有太多的肥膏。拉麵都算是彈牙,肉味香濃叉燒上灑了少許黑椒,有黑椒的香氣卻不會辣。
聽說這裡制作湯底十分嚴謹!

叉燒上灑了少許黑椒,有黑椒的香氣卻不會辣。