得一想二的快樂晚膳 蒸氣石鍋加超正小菜共治一爐上兩星期朋友帶我嚟到位於天文台道嘅有蒸氣,一聽個名都知道佢肯定係食蒸氣火鍋啦,原來佢哋唔單只海鮮新鮮好食,仲有好多撚手小菜!大家去到記得響Facebook度打卡,我一坐低就比個朋友係咁捉住我要打咭啦!原來打咗卡會有神秘優惠!遲到嘅我全部朋友啤住我~ 係!I am sorry ! 令到大家久等了!原來堂日打卡送神秘優惠係超甜美象拔蚌仔同甜蝦刺身,象拔蚌彈牙鮮甜!象拔蚌刺身送嘅都咁正就知道嚟緊嘅海鮮會係吸引死人啦!接着就嚟到佢嘅招牌私房菜,呢度嘅小菜價錢同小食價錢都好實惠,大概數十至百多元!而且份量都頗大!抵食之選!先泥個秘製花甲,花甲夠大隻,而且很入味,花甲唔會得d 殼,每隻殼都有肉呀!仲有呢個扺食避風塘茄子粒,新以為只係小息一啲吧點知黎到成個餸咁大!炸得香脆可口,帶點鹹辣嘅香味, 想點唔會太油,一啖一件,問吓幾錢呀先至$50一碟!啱晒我呢啲茄子狂人!忍唔住口再叫多個避風塘鱔片,其實食咁多炸嘢真係好邪惡!但係我真係好欣賞佢哋嘅咋野唔會好油而且佢嘅避風塘做得十分出色!鱔片彈牙,而份量夠多,粉漿唔會太厚剛剛包住鱔片,外層脆口惹味,內層厚肉肉質鮮嫩
得一想二的快樂晚膳 蒸氣石鍋加超正小菜共治一爐
鱔片彈牙,而份量夠多,粉漿唔會太厚剛剛包住鱔片,外層脆口惹味,內層厚肉肉質鮮嫩多汁,帶點點的辣味,唔會搶過鮮味!肯定條鱔係大大條啊!因為件件都好厚肉!
因為當日講時間嘅關係我淨係食咗兩個蒸煮食品就走左啦!啊!其實我好傷心呀!!
必食一定係鑽石蜆,每次食蒸氣石鍋一定要食啦!蒸完嘅鑽石蜆大隻鮮甜,又啖啖肉!鮮甜多汁!
呢度嘅貝殼類都好正,呢個花甲公同樣大隻,肉唔縮水!同樣鮮甜美味!最好係呢d 貝殼類好快熟!啱晒我呢啲餓鬼啊!
另外有個第一次見嘅手工蒸點,叫海鮮蒸千葉豆腐!
一上台,已經嘩一声,好靚好精細,將豆腐設成薄片整齊地鋪係碟上,配上海鮮汁同埋新鮮嘅加拿大海膽,第一次食蒸熟左嘅海膽,估唔到個質感同生食嘅海膽一樣都係咁亂滑而且先填配合埋千葉豆腐。直滑入喉嚨!
南瓜排骨粥底
係蒸海鮮前必叫個粥底放響個鍋底度吸收海鮮嘅精華啦!很可惜當日我冇食到因為我趕時間走左!但係見到朋友影相俾我睇真係好正啊!我下次一定要食到呀!!(激動中)
呢度食小菜又好食蒸氣石鍋嘅海鮮又好正,而且有好多新鮮特別嘅菜式,唔會淨係蒸海鮮咁單調!魚與熊掌可以兼得了!