有親自遠方來,不亦樂孚,帶他們遊了文化中心同星光大道,就近去映月樓食lunch~腸粉入面啲蝦好大隻,又多~腸粉又好滑。鹹水角就standard左啲,不過都唔會油淋淋的,上枱仲熱騰騰的。炸藕餅,一般般喇,層皮都不算厚嘅,不過真係無咩特別,就無咩comment了。呢個湯飯啲飯不會太爛,有啲海鮮,口感不錯,湯飯來說已經算處理得好好了。雪菜雞肉米粉,米粉不算太南,雪菜同雞肉都好有口感,個湯亦不太味精。大大粒蝦蛟,出面啲皮又薄又熱騰騰的,very good!我本人最喜歡的就是呢個蛟的皮,透明好靚又熱騰騰,口感煙韌到不得之了,至愛呀~燒賣都好,皮好薄,隻蝦頂到好上,好足料雲吞,我就覺得出面好味的雲吞面店的略勝一籌,呢度個皮唔夠貼同實身,可能個人喜好喇~雜菌魚肉河~ 材料都好新鮮同足夠。味道不錯,湯不是很濃,淡淡的好fresh好大包的雞紮~火腿條粗粗的,不過出面層腐皮可以唔好咁老身同深色就更好了。另一樣appreciate的就是珍珠雞了,開正我喜歡的整法,即係呢種好似糯米burger咁,唔會太多糯米,又唔會太多meat同juice,因此不會太鹹。
腸粉入面啲蝦好大隻,又多~腸粉又好滑。
呢個湯飯啲飯不會太爛,有啲海鮮,口感不錯
,湯飯來說已經算處理得好好了。
大大粒蝦蛟,出面啲皮又薄又熱騰騰的,very good!
,至愛呀~
燒賣都好
,皮好薄,隻蝦頂到好上,好足料
,可能個人喜好喇~
另一樣appreciate的就是珍珠雞了,開正我喜歡的整法
2015-09-04