2014-10-10 2037 瀏覽
其實話左寫食評好耐 但係都的唔起心肝寫 呢篇係我第1篇絕對值得我花時間同心機寫嘅食評 完全值得話說點解我會去呢間餐廳 是原係yahoo團購 我見到呢間餐廳係山林道 始終尖沙咀都唔係1個低消費地方 竟然有團購 仲要98蚊 可以食到1個set lunch 有8件壽司加1個卷物 仲有1個麵食 環境方面係對住維港景色 嘩嘩嘩 簡直就係1個抵字 其實我expect佢只係普通1間日式料理 但竟然係俾到1個超級質素 就算要用原價埋單 亦都係抵食其實 我估唔到佢係以1個full set黎serve 團購客人 有前菜 主菜 甜品 我見好多賣團購嘅地方都係d人食完話好糟糕收場 今日嘅感覺係 佢地照常當我地係1個用正價消費客人看待 感覺十分良好其實係果1個鐘入面 佢俾我地嘅食物都係有讚冇彈 我都唔知講左幾多次好味 言歸正傳 先講前菜 有1個沙律同埋1舊冬瓜 佢個沙律嘅dressing味道較得非常好 唔會太酸唔會太甜 令到我食欲大增 而個冬瓜係非常鮮甜 而且鮮甜得黎有冬瓜嘅瓜香味 而2個前菜 1個濃味少少 1個淡味少少 做到1個強烈對比出黎之後 去到茶碗蒸 我覺得係咁多樣野之中算係最平凡嘅1樣 佢入面有冬菇
之後 去到茶碗蒸 我覺得係咁多樣野之中算係最平凡嘅1樣 佢入面有冬菇 蟹柳果d 相對叫做唔太特別 但蒸得十分滑 中上水準
去到壽司部份 我揀左帆立貝 深海池魚 蔥吞拿魚 海膽 中拖羅 海鰻 赤貝 同埋 蟹肉 卷物就揀左三文魚卷
(圖入面唔係我果碟壽司 係我朋友果碟 我果碟原來影唔齊)
先講講佢嘅壽司薑同醃羅白先 壽司薑唔太酸 唔太辣 非常醒胃 而醃羅白做得非常好食 第1眼望落係透明 唔似平時加左色素果D變成黃色 佢食落第1啖好似同黃色果D冇咩分別 但係咬落有淡香柚子味 感覺相當新鮮 就算Wasabi都係用即磨wasabi 食落去只有香味而唔太帶有辣味
講到壽司 食完果1碟壽司令我感覺係日本食咁嘅感覺 估唔到係香港用呢個價錢可以食到有築地市場感覺嘅壽司 真係相當感動 重點推介 1. 海膽壽司 食落係完全清甜同有餘香 完全冇腥味 同入口係滑身 2. 拖羅壽司 我相信呢件佢話嘅中拖羅壽司係大拖羅壽司 入口嘅感覺係件魚嘅油係口入口即溶 3. 海鰻壽司 第1次食呢個海鰻壽司嘅感覺係件壽司係滑 入口件鰻魚係好香燒汁味 而且味道只係好輕 係有鰻魚燒起上黎嘅味道 而且 入口係即溶 比起出面平時嘅鰻魚簡直係第2個層次

去到麵食果PART 我地1行3人 當然係每人試1款麵食 分別有喬麥麵 烏冬 同埋 梅子冷麵 我自己食果碗係梅子冷麵 另外果2樣 我都試過 相對黎講麵食比較普通 但係都係好食

去到最後 想唔到仲要雪糕 而且我相信應該係自家制 而唔係買街外貨 雪糕雖然細杯 但係真係回味冇窮 當日有柚子同埋芝麻雪糕 我當然係食柚子雪糕 而芝麻雪糕我都試左少少 芝麻雪糕都好好食 因為佢嘅芝麻味相當濃郁 而且最大嘅好處係唔係甜 非常適合香港人口味 而柚子雪糕更加係出乎意料地好好食 望見微黃色 我以為會好淡 但係食落柚子味非常濃郁 而且食落 裡面竟然有柚子肉係入面 水準我認為比milk top(大約25蚊1杯) 係更加好食

總括而言 我評分為90+/100分 希望下次再光顧時可以KEEP住水準
前菜
茶碗蒸
麵食
甜品
壽司
題外話/補充資料: 有少少題外話 如果order壽司果張紙類似外面食放題果D彩色紙 相對會比1張白紙較好 亦係有些少美中不足地方
2014-09-14
用餐優惠