平日食吉列豬扒定食閒閒地都要$160以上,雖然係好食,不過又唔係幾抵食,特別係lunch。不過最近發現尖沙咀的とん勝 Tonkachi 原來有個超級抵食的午餐menu,連星期六日都適用架﹗星期日的1點鐘度同男友來到位於地庫的とん勝 Tonkachi,人客唔多,環境清靜,大部分食客仲要係日本人,香港食客好似都係得2-3枱。是次特別推介的係每日限定 30 份的吉列豬柳御膳,只需$50,有一份吉列豬柳、白飯、味噌湯同一大碟高麗菜絲,加$8 仲附送汽水無酒精等飲品,實在係太抵食喇﹗就算唔係頭30份內,之後都係$68/份,點都係抵﹗其實除咗吉列豬柳套餐,其他午餐都好抵好吸引,好似吉列豬扒同炸雞定食,講起又肚餓喇,搵日一定要再來試﹗雖然係午餐,不過份量完全無減,每份豬柳約有8件,件頭亦唔細。最重要係非常香脆可口,吉列外層夠哂鬆化,真係食到“sharp sharp”聲,又唔會覺得好油膩。豬柳肉質軟腍,唔會韌或鞋口,諗起又想食同其他吉列專門店一樣,高麗菜絲可以無限添加,配日式麻醬食又得,點豬扒醬食又得,十分清新爽口。不過呢度的味噌湯同其他店唔同,出面通常都係用海帶豆腐,而呢度的味噌湯用料豐富,有豬肉粒
不過呢度的味噌湯同其他店唔同,出面通常都係用海帶豆腐,而呢度的味噌湯用料豐富,有豬肉粒、魔芋片、牛蒡片同蘿蔔,雖然有少少油,不過味道濃郁,比起其他味噌湯好飲得多﹗唯一要挑剔的地方係D飯偏濕同淋,可能啱啱煲起,如果可以乾身D就好嘞﹗
同男友一路食一路講唔知我地係咪30份內,又唔敢問侍應XDD 最後埋單$130有找,每份加埋一都唔駛$64,真係超級抵食﹗

2015-06-07
  • 吉列豬柳御膳