2015-07-14 589 瀏覽
今日係同一個做左好耐既同事farewell, 大家都想揀間食得舒服而食物又有少少質素既火鍋店,聽朋友請新東記可以book 房,我地一連十幾人浩浩蕩蕩上左去食。好彩book左位咋,全部房間已經爆滿。放低袋後唔理三七廿一就點野食,一睇張點菜紙,超多款式,淨係牛肉都有7款。點好火鍋料後,侍應忽然遞上一碟象拔蚌刺生及龍蝦刺身,原來我地老闆已經事先留左刺身比大家,仲宣布公司接左單大生意,食少少貴野慰勞大家咁話。象拔蚌刺生鮮甜彈牙爽口,夠哂凍,點埋wasabi豉油簡直一流!龍蝦刺生白雪雪,放係碎冰上面完全睇唔到,肉非常新鮮不過較嫩,個人喜歡象拔蚌多啲。想推介牛白肉,佢係碟上面時係好好似魚片咁,我地個個都比佢呃左,食落先知佢係牛肉黎,肉質好爽,咀嚼時有陣陣牛油香飄出黎,正到唔想呑。仲有想推介鮮蠔,隻隻都好似手掌咁大!放落去就算烚左5分鐘都唔會變左蠔仔!超級鮮甜!最衰咁大隻啦,如果唔係我一定會偷偷食多幾隻 其他火鍋料都不過不失啦,原來佢仲有個露台,可以係果度呼吸一下!

象拔蚌刺身
手掌咁大既蠔