2012-05-25 4025 瀏覽
第一篇食評刊登左,好開心!既然放大假,得閒就寫下先!尋晚等同事收工一齊去德興任食,早兩日已經訂左台,去到即有位,訂台呢個發明實在太偉大了~不過可能由於係平日,全晚其實都係有吉台既。呀同埋我無影到相,哈哈見到賣相我真係完全無衝動要影,不過同佢味道又無直接關係既,新鮮程度一定差d但整體黎講味道ok既。因為係任食,張list上既野幾乎俾我地4個人叫齊晒,等我highlight幾點:1. 新推三小時任食?我已經大半年無黎德興,之前一路都知係入坐計兩小時任食,尋晚見到餐牌,有兩小時($130)/三小時($141)任食 [],對於吹水吹到慶起被人催埋彈而有怨憤既我,有三小時任食都係好事。最初我地諗住兩小時個陣會被人催埋單,但又無喎,原來佢已經自動將我地撥入三小時,其實都唔介意,不過如果兩小時既時候問一問會更加貼心。2. 混醬收費究竟係一人要全全部人要俾,定係要既人頭計呢?我記得上次黎明明係前者,即係唔理你幾多人要混醬,都係位位$9。今次個部長話係兩位起,要既人頭先俾錢,咦正喎,因為我地當中有人真係只要豉油就得!咁我地就話計三個人啦,到個侍應埋黎,呀佢又話要計全四位,唔係$9既問題,你地究竟點收費架
第一篇食評刊登左,好開心!既然放大假,得閒就寫下先!

1. 新推三小時任食?
我已經大半年無黎德興,之前一路都知係入坐計兩小時任食,尋晚見到餐牌,有兩小時($130)/三小時($141)任食 [[但入座時佢無無問我地要食幾耐]],對於吹水吹到慶起被人催埋彈而有怨憤既我,有三小時任食都係好事。最初我地諗住兩小時個陣會被人催埋單,但又無喎,原來佢已經自動將我地撥入三小時,其實都唔介意,不過如果兩小時既時候問一問會更加貼心。

2. 混醬收費
究竟係一人要全全部人要俾,定係要既人頭計呢?我記得上次黎明明係前者,即係唔理你幾多人要混醬,都係位位$9。今次個部長話係兩位起,要既人頭先俾錢,咦正喎,因為我地當中有人真係只要豉油就得!咁我地就話計三個人啦,到個侍應埋黎,呀佢又話要計全四位,唔係$9既問題,你地究竟點收費架?個部長見到我地雞同鴨講,就過來澄清,其實真係要既人頭俾錢既,唔該晒部長!(呀個侍應唔好意思都無聲,嘴miu miu+_+)

3. 恆生卡有折
去到埋單,佢問我地有無恆生卡,原來有折,sorry大家傾到興高彩烈真係無留意折左幾多,總之埋單總共$499 (任食加混醬,無叫野飲,飲茶only),每人先$125!好抵食呀!好鬼開心~

4. 食物小評,整體其實唔錯,仲覺得好過我上次來食添。正常的食物唔特別講,較好/差既就同大家分享下:
(好)魚腐:細細粒,lup lup 突突,其貌不揚咁,但竟然有d鮮味,好好食下喎!
(好)南瓜:厚度切得幾平均,好甜!
(好)肥牛:我覺得都幾鮮味,擺出來一圈圈又算幾企理 (只係唔知份量點落單好,我地寫左"5",諗住來一大份,點知佢俾5片;第2輪再寫"5",又大大份,估佢唔到)
(好) 蟹腿肉:上台時仲有d冰雪,硬梆梆,正宗急凍野,唔緊要啦,放去淥下就得,食起來係一條條架bor,算係咁啦。
(差)餃類:佢d餃一律厚皮少餡。
(差)水晶包:又係厚皮少餡,食左粒叉燒味,d叉燒無味既!
(差)豬潤:呢樣真係超級唔新鮮,上台已經深紅色,熟左之後,口感同味道都好古怪,之後成碟無食。

2012-05-24
用餐優惠