2016-11-29 2122 瀏覽
平日放工,都喜歡約埋三五知己去happyhour,既可以relax一下,又可以update大家既近況,始終,朋友,係要見既!去happy hour,除佐中環,金鍾,銅鑼灣d bar之外,尖沙咀亦都係我既最愛,因為呢個地方可以方便到九龍上班既朋友,又有港島的格調。來到尖沙咀,棉登徑,會係我其中一個很常去既地方 ,感覺這裡自成一角,身在鬧市,卻有一份鬧市沒有的寂靜。今日放工,其中一個朋友發起想去happy hour,可惜大家也忙於工作,OT渡日,所以最後只有我應約,2人來到這地,選了這一間日本餐廳,記得數月前我來過這裡食午餐,感覺不錯,今次再接再勵,試埋晚餐。餐廳位於棉登徑,外表幾decent,日本格調的日本餐廳。步進餐廳,店員已為我們遞上餐牌。餐牌時用平板電腦去點菜的,一來夠環保,二來餐牌幾大也不會感到煩擾,是很好的現代產物。點好菜,先上餐前小食。賣相幾靚,份量不多,始終餐前小食,不會強求會有大大份的食物,而比較特別的是左面那道白白地,半透明的小食,幾有咬口,有豬軟骨的感覺,卻比豬軟骨更遠,更爽口,問了一下店員,原來是三文魚頭骨,三文魚頭湯飲得多,原來頭骨味道也不錯呢。油甘魚刺身 ($6

餐廳位於棉登徑,外表幾decent,日本格調的日本餐廳。
步進餐廳,店員已為我們遞上餐牌。

點好菜,先上餐前小食。

油甘魚刺身 ($68) 8/10

中拖羅刺身 ($138)10/10

頭盤先點了2款刺身,唔食猶自可,一食不得了,

首先,刺身夠厚切,食落油脂分佈夠均勻,而且魚夠新鮮,食落真係給了我日本當地的感覺,甚至比日本築地更鮮甜,閉起雙眼,日本魚市場的畫面立刻呈現眼前。
沙甸魚刺身 ($128)9/10

沙甸魚罐頭裝吃得多,今次嘗試了日本刺身版的沙甸魚,賣相吸引,魚的質地微微硬身,配上爽脆紫菜搭著食,別有一番滋味。
串燒安格斯牛肉 ($38) 7/10

串燒日本黑豚肉 ($38) 8/10

點了2串串燒燒肉,安格斯牛,和日本黑豚,2款同樣是高級食材,2款同樣價錢,牛肉稍微燒得過了火位,燒焦了一點點,牛肉老了比較韌,反而豚肉燒得剛剛好,肉質夠滑而且夠豬味,正!
南瓜番薯天婦羅 ($78) 8/10

天婦羅,老實說,我平時也是比較少食既,因為怕熱氣,今次朋友order話想食,我就食佐幾塊試下,不愧係日本南瓜同埋番薯,食落實真係勁甜,勁好味,不過份量唔多,有d唔夠喉
牛肉鍋 ($118) 8/10

牛肉鍋,超大鍋,有牛肉,有菜,有蛋,鍋底仲有水晶粉作飽肚之用,勁抵食,而個湯底咸咸地,又甜甜地,因為多材料,而且有牛肉一齊煲,勁鮮甜,最後我地2個人食物連湯全部食哂飲哂,即刻飽哂!
埋單大約$300,以咁高質既食物同埋環境黎講,真係超抵食,而食到尾,我都仍然忘記唔到拖羅既美味,下次一定會再來!
2016-11-22
  • 中拖羅刺身