2013-02-26 10592 瀏覽
網上見到lunch buffet 有8折coupon, 原價$118 折實~$106, 睇過食評都係話唔好既... 不過試過其他餐廳既tea buffet 又係2.5hrs 價錢又係差唔多, 大多數時候都係d cheap 食材, 所以今次試下黎呢間, 或者我覺得還可以呢.~ 實驗証明, 對於我黎講, 以咁既價錢, 有咁既質素, 都acceptable 既~熱食: 初初見到真係嚇親!! d 款式少到爆 & cheap 到爆..!! 係個芝士白酒忌廉汁焗蠔見得下人 同埋真係超好味!!! d 芝士係可以拉絲既, 同埋面層都焗得夠香脆~ 忌廉汁不嬲都係好味既~ 而d 蠔有蠔味得黎又冇腥味!! 所以呢個真係v. yummy~!!! 有日式海鮮蒸蛋, d 蛋都蒸得好滑, 味道都唔錯, 不過其實入面只有1隻冇乜蝦味但都彈牙既蝦肉, 1片冬菇片, 同埋面度有1塊鳴門卷.. 炸班塊& 炒雞柳 味道都幾好, 係cheap d 姐.. 椒鹽三文魚骨就1d 都唔好食... 完全食唔倒有三文魚肉, 只有厚厚既麵粉包住d 骨...其他既熱食就係: 瑤柱扒西蘭花, 台式辣肉碎釀茄子, 牛脷, 糯米飯, 中湯 & 粟

熱食: 初初見到真係嚇親
!!! d 芝士係可以拉絲既
... 完全食唔倒有三文魚肉, 只有厚厚既麵粉包住d 骨
...其他既熱食就係: 瑤柱扒西蘭花, 台式辣肉碎釀茄子, 牛脷, 糯米飯, 中湯 & 粟米忌廉湯.. refill 既野食都係1模1樣, 而且refill 得好慢.. 仲要係周圍都係d 呀公呀婆 同mainland tourists, 講野大大聲又嘈 又成人o係度鬧人, 又唔知自己冇禮貌 仲要o係度話人冇禮貌
...!!! d 野食1黎就搶搶搶!!! 又貪方便將同1個食物拑用黎夾唔同既野食-> contamination!! 唉.. 真係... 今次environmental factor 影響得好勁...
冷盤: 今日遲左1分鐘去到, d 煙三文魚已經冇晒... 過左個幾鐘都冇refill, 於是催左佢地1次 先至係咁咦refill 左1次.. 而且真係手快有 手慢冇... d 煙三文魚都好味, 不過每碟只有1塊...有壽司 (如三文魚, 蛋, 蟹柳等) 同埋 太卷, 上面既三文魚好食~ 有少少辣味既凍肉 好食~ 但凍牛肉就好鞋, 唔好食.. 蟹籽吞拿魚沙律蛋好味~ 而凍食入面最好味既係蟹籽蟹柳米紙卷
!!! 第1次食米紙卷, 原來滑滑地既~ 入面除左有蟹籽&蟹柳, 仲有生菜&青瓜, 食落好清新清爽, refreshing 既感覺~ 味道亦清清甜甜~ 超好味~!! 冷麵 & 蕎麥麵 就冇味既.. 唔好食... 意大利火腿蜜瓜塊火腿好似食緊淋pat pat 既肥豬肉咁, 好難食.. 而個蜜瓜就都ok 既~ 另外仲有煙鴨胸, 薯仔沙律, 火腿沙律, 凍蝦等~
甜品: 最好味係原味Panna cotta!!! 好夠甜, 奶味又好濃郁, 超爆正正正好味
呀!!! 只可惜數量得好少, 又唔點refill
... 而朱古力味panna cotta 食落味道怪怪地咁, 唔係幾好食.. 士多啤梨mousse 普普通通, 冇乜特別好食/唔好食. 至於雲石芝士餅上層既mousse就有勁濃郁芝士味, 所以超好味
!!! 佢既下層係普通sponge cake.. 而炭燒芒果mousse cake咖啡mousse cake 都有其芒果 & coffee 味, 不過就冇乜特別好食.. 鮮果布甸蛋糕唔好食.. 個蛋糕濕tet tet, 淋pat pat 咁.. 吉士泡芙 幾好味, custard 幼滑, 但又唔會好似cream 食落咁肥膩&漏~ 綠茶紅豆mousse cake d 紅豆mousse 幾好味~ 估唔倒Chocolate brownies 係我食咁多次brownies 入面最好味既!! 面層焗得好脆, 成個browine 用叉插都唔會咁易碎, 食落有d crunchy 既感覺, 甜度適中, 又有朱古力味, 再加上有唔少合桃粒, 真係超爆好味呀
!! 而面包布甸 都好好味, 雖然佢冇座熱, 而係凍(室溫)既, 亦都冇云呢嗱汁&杏仁片, 但面層都焗得好香脆可口; 雖然下面既布甸唔滑, 但味道都夠甜&有蛋味~ 都v. delicious
嫁~!! 如果係熱既, 我諗仲更加好味添!!! 另外仲有黑森林蛋糕, 朱古力mousse cake, 芒果布甸, 啫喱, 蛋花大菜糕, 笑口棗@@, 朱古力噴泉w/ 棉花糖, 木瓜雪耳糖水~ pancake 有3 種俾你揀, 食左香芒杏仁pancake, 幾好味, pancake 皮又夠薄, 不過個師傅喞左好多cream 落去><!!! 另可自己加chocolate sauce, strawberry sauce, 朱古力彩條等~ 仲有車厘子pancake, 香蕉朱古力pancake~ 雀巢雪糕..有vanilla, mango, strawberry & chocolate 味..
粥麵檔:生滾粥 & 台灣牛肉麵, 配料見到有鯪魚球等~ 隔離唔知點解會擺海南雞, 豬耳, 蓮藕片等~

其他: 水果有西瓜(多汁鮮甜), 哈密瓜(有怪味><" 唔好食), 提子~ 飲品只得茶, 咖啡 & 水...

整體黎講, 食物款式好少, 而且食材都係d 平價野, 如甜品上面就有好多fruits & cream 同埋勁多都係mousse... 有d 野食好好味, 有d 就唔好食.. 以呢個價錢黎講都可以接受既..~
不過環境實在太多elderly & 太嘈吵, 個個都係搶... 服務雖然執碟快, 但refill 食物好慢, 整pancake既師傅又冇禮貌, 敷衍了事咁番工!! 所以 雖然整體還可以既, 不過都應該唔會再黎~ 除非唔使$ 啦~
2013-02-23
$106.2 (午餐)
  • 原味Panna cotta
  • 芝士白酒忌廉汁焗蠔