2014-03-01 4949 瀏覽
今日超開心~可以約埋几個辣精去做邊青~! 講明係辣精緊係無辣不歡LA!所以今次就特登點個四川風味的麻辣鍋~但求辣得痛快~!!落單的時候我地仲刻意咁要求加辣, 粉絲仲寫住加5個辣…HAHA...點知服務員小姐話如要’咁’加辣係需另外比錢,價值 HK$ 30一份辣!!吓~~~咁都得~我地就問佢: 這個四川風味麻辣鍋係咪真係辣先~如果唔辣點計... 服務員小姐話:真的好辣…我地見要加錢而佢又講到咁有信心,所以我地先來一個基本唔加辣,睇下味道如何由於有成員仲未放工, 所以我地唯有點左條一魚兩吃的魚做前菜一心諗住一邊食一邊等人齊,誰知呢條小魚都等得耐了~服務員話客人很多,D魚係師夫即點即劏,己排隊了,要耐心等待, ~_~”佢咁講,唯有咬住花生吹下水先~!再等多陣~條魚刺身終於上枱了'~真係好靚好新鮮,而且排列得相當得睇,每片大小相約,而且切得好薄~沾上少少WASIBE 真係冇得頂魚骨魚頭可以選擇椒鹽炸同落湯滾,咁我地就揀左椒鹽炸,上枱炸得好香口,好乾身唔會肥淋淋.一邊食辣精己到~(講到尾都只係得3,4個人~呢到設有包房服務,人少少都可以包間房,唔洗怕講密計比隔離枱D人聲到~SO NICE!! )
所以今次就特登點個四川風味的麻辣鍋~但求辣得痛快~!!
服務員小姐話:真的好辣…
由於有成員仲未放工, 所以我地唯有點左條一魚兩吃的魚做前菜
一心諗住一邊食一邊等人齊,誰知呢條小魚都等得耐了~
佢咁講,唯有咬住花生吹下水先~!
一邊食辣精己到~(講到尾都只係得3,4個人~呢到設有包房服務,人少少都可以包間房,唔洗怕講密計比隔離枱D人聲到~SO NICE!! )HA! 終於可以點嘢食了~
好快個鍋來了'~一打開真係嘩一聲~紅卜卜好多辣椒喺上面,未滾都令人興奮!
我地呢班辣牛精,緊係唔會放過每味的牛款式~只係人唔多,所以要精選~!
手切本地牛 – 一片片排得好靚唔在講, 喺咁咦6一6啱啱熟就食得,好有牛味
芝士牛肉丸 – 本人至愛芝士~簡簡單單的款式, 咬開仲有芝士可以拉出~睇到都開心~
但係太熱放入口的話真係會辣親咀~~
雪花牛柳粒 – 好香的牛肉味~入口唔會覺得好靭~正~
鵝腸 – 我冇食過,但粉絲話好好味,很爽口的~!似乎好吸引!
另仲點左D菜同金菇~ D菜好新鮮冇黃邊, 金菇洗得好乾淨冇黑色點點..
火鍋才料出品非常出色,全是新鮮的材料…絕對值得再去~!!
但係唯獨個湯低真係令人失望,當切服務員小姐話已經夠辣,我地就先試一次基本,
誰知好睇唔好味~ 我地几個食過都唔覺得有辣味~ 可能我地要求高了點
但既然係食: 四川風味麻辣, 點都對辣的感覺有一定的要求啊~
後來我地比了 $30,加一次辣,拿來的是一碟的調味料,大概係麻辣湯的湯料吧..
加了一點,覺得只有很強的咸味, V__V 留下大半碟冇掂過..
最後結論…如果係點其實湯底~成個過程一定完美好多~~
一魚兩食
2014-01-02