2012-09-14 157 瀏覽
通常夜晚去睇戲前都會到Starbucks飲返杯食野睇報紙hea吓先去睇戲嘅,不過呢晚又想轉吓地步食其他野,係Citysuper遊來遊去,最後揀咗食烏冬。我揀:冷烏冬定食﹣配鱆魚小丸子(三顆),麵豉湯、麥茶 ($58)佢揀:咖喱豬扒烏冬定食﹣配鱆魚小丸子(三顆),蘿蔔湯、麥茶 ($65)<冷烏冬>上面有一片雞蛋、一件新鮮蕃茄、青瓜條、蛋絲、生菜絲,甘荀絲、幾片冬菇同昆布絲,睇落份量唔多,食落都算夠嘅。冷烏冬就一D都唔冷,唔軟腍幾彈牙喎,碗底有少少汁,買返埋位時覺得好似份量少咗D,不過食到尾又真係啱啱好夠飽喎,都幾好食!我就唔鍾意食<鱆魚丸>嘅,不過都試咗一粒,可惜已經唔熱,木魚絲冇跳跳吓,而丸的皮既少脆又挺身唔會一pat pat,裡面有顆大大粒的彈牙八爪魚,都幾好食喎,只可惜唔熱啫。<麵豉湯>冇乜味,似係呁溝水溝到冇哂味。到<咖喱豬扒烏冬>非常杰的咖喱湯,但味道反而一點都唔濃,仲有DD甜唔辣的,真係日式喎;我見朋友食到一半D湯變得好稀,我再試味道同杰湯時又一樣喎,點解嘅?熱的烏冬同我的冷烏冬同樣彈牙,係唔錯嘅;炸豬扒肉質唔韌軟身好食。<蘿蔔湯>非常清,白蘿蔔冇渣但冇蘿蔔味嘅....。以F

我揀:
冷烏冬定食﹣配鱆魚小丸子(三顆),麵豉湯、麥茶 ($58)
佢揀:

冷烏冬定食
冷烏冬
<麵豉湯>冇乜味,似係呁溝水溝到冇哂味。
鱆魚丸
<蘿蔔湯>非常清,白蘿蔔冇渣但冇蘿蔔味嘅....。

以Food Court來講,呢個價錢都算物有所值啦。
咖喱豬扒烏冬
2012-09-11